vineri, 21 ianuarie 2011

Paste fainoase



Pe vremuri considerate un aliment care ingrasa,in present pastele sunt recunoscute ca facand parte dintr-o alimentatie sanatoasa.Sunt fabricate intr-o mare varietate de forme,de la pastele mici pentru supe,la cochiliile mari pentru diverse umpluturi.Pastele pot fi simple,cu ou,sau aromate cu diverse ingrediente precum,rosii sau spanac.Sarace in grasimi,dar bogate in carbohidrati,ele asigura energie pe o lunga perioada de timp.Acum putem gasi paste din porumb sau hrisca precum si paste din faina de grau integrala,bogate in fibre.
Paste colorate si aromate
Diverse ingrediente pot fi adaugate in aluatul pentru paste,care le da gust si culoare.




Paste din faina de grau integrala
 Aceste paste consistente din faina integrala contin mai multe fibre ca cele facute din grau durum.Au un gust mai bun,dar necesita un timp de fierbere mai lung.Spaghetti din faina integrala (bigoli),o varietate traditionala italiana din zona Venetiei,pot fi gasite in magazinele naturiste si supermarket.Exista un numar din ce in ce mai mare de forme de paste din faina integrala,de la cele mici pentru supe la rotelle(roti) si lasagne.







Paste din hrisca

Sunt foarte bune la gust si au o culoare mai inchisa decat cele din grau.Forma clasica este pizzoccheri din Lombardia.Pastele din hrisca nu au gluten deci sunt bune pentru cei care manifesta intoleranta la gluten sau grau.Sunt foarte hranitoare deoarece contin toti cei opt aminoacizi esentiali,calciu,zinc si vitamine B.









Pastele din porumb
Acest paste sunt facute din faina de porumb,nu au gluten,deci reprezinta o alternativa binevenita pentru cei care nu tolereaza glutenul sau graul.Se gasesc intr-o varietate de forme.










Paste plate

Lasagne se gatesc intre straturi de sos sau se fierb si apoi se aseaza in straturi sau se ruleaza in jurul unei umpluturi pentru a prepara cannelloni.Lasagne pot fi cu ou sau fara si se gaseste atat varianta uscata,cat si cea proaspata.Foile pot fi armonizate cu rosii sau spanac,sau pot fi facute din faina integrala de grau.







Paste umplute
 Cele mai cunoscute sunt ravioli,tortellini (placinte mici) si cappelletti (palarioare),desi in magazinele speciale italiene se mai gases si alte forme.Aluatul simplu,cu spanac sau rosii,este cel mai folosit si exista o gama variata de umpluturi vegetariene.












BENEFICII PENTRU SANATATE :
Pastele sunt pentru organism un bun combustibil pentru tot felul de activitati fizice,de la alergat la maraton la mersul pe jos pana in statie.
Bogate in complex de carbohidrati,pastele asigura energie pentru o lunga perioada de timp.Cele mai hranitoare sunt pastele din faina integrala de grau deoarece au o concentatie mai mare de vitamine,minerale si fibre.Totusi pastele sunt o buna sursa de proteine si au un continut scazut de grasimi.Hrisca este foarte hranitoare ;contine toti cei opt aminoacizi esentiali,deci este o proteina completa.Este si bogata in fibre.


Idei pentru preparare a pastelor
♦ Pentru un sos de rosii simplu dar foarte aromat :intr-un vas termorezis-tent puneti rosii prunisoara sau cherry si stropiti cu putin ulei de masline.Dati la cuptor pentru 15 minute,apoi adaugati unul sau doi catei de usturoi si mai coaceti inca 15 minute.Puneti la robot si mixati cu frunze de busuioc.Potriviti de sare si piper si amestecati cu pastele fierte.
♦ Amestecati pastele cu putin ulei chile,presarati frunzele de arugula si seminte de pin si serviti cu parmezan proaspat ras.
♦  Amestecati o lingura de tapenade de masline negre in pastele fierte,apoi presarati deasupra nuci prajite inainte de a le servi.
♦  Coaceti o capatana de usturoi,stoarceti cateii pentru a scoate piureul de usturoi si amestecati cu ulei de masline,amestecati cu paste fierte si presarati cu mult patrunjel proaspat,tocat.
♦  Masline,ciuperci,vinete si anghinare in ulei,sunt un adios delicios la paste.Amestecati paste fierte cu bucatele de mozzarella,felii de rosii uscate la soare,menta proaspata,tocata si putin ulei de masline.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu