marți, 1 martie 2011

“Ca sarea-n bucate!”

Latinii spuneau ca “nimic nu este mai necesar organismului ca sarea si soarele”.
Dar cata sare se poate consuma fara a face rau organismului si,mai ales,cum pot suplini alimentele naturale nevoia de sare a omului,se poate afla in cele ce urmeaza.

In alimentatia obisnuita a unui om sanatos,sunt necesare 10 pana la 15 g de sare pe zi.Dar necesarul de sare zilnic difera in functie de varsta,munca depusa,eforturile fizice,starea fiziologica,temperatura corpului si a mediului ambiant.
Nou-nascutul,de pilda,consuma numai lapte matern,care contin aproximativ 0,5-0,8g sare la litru.Intre sare luni si un an,copilul are nevoie de aproximativ 1g de sare pe zi.Pe masura ce creste copilul,creste si cantitatea de sare necesara organismului sau,astfel ca la 12 ani,are nevoie de 5-6g/zi,iar la maturitate ajunge pana la 10 g/zi.La persoanele in varsta,de regula,cantitatea de sare trebuie scazuta pana la 8-10 g/zi.
Pierderile de lichide ale organismului sunt proportionale cu efortul fizic depus.Sportivii pierd la antrenamente si competitii multe lichide (prin transpiratie) si implicit multa sare.De aceea,ei trebuie sa consume,in schimb,cantitati mari de lichide,in care se include si o bautura speciala bogata in sare.
In anotimpul calduros,organismul pierde prin transpiratie circa 10-15g de sare zilnic,care trebuie suplimentate prin alimente sau bauturi mai sarate.

Trebuie subliniat insa faptul ca alimentele aduc si ele cantitati importante de sare,care intra in hrana omului.De aceea,in cazul bonlavilor la care se impune reducerea cantitatii de sodiu,se va limita si consumul alimentelor care contin multa sare sau acestea se vor inlocui cu altele,hiposodate.Dintre produsele de lactate,laptele (dulce,batut sau smantana) si branza dulce de vaci contin cel mai mic procedat de sare (1,2g/l).Carnea proaspata de vita contine o cantitate mai mare de sare,in timp ce carnea de iepure si de curca contine mai putina sare.Ouale de gaina,platica si,in general conservele din peste contine un mare procent de sare.  
Dintre legume si fructe,telina,morcovii,mazarea verde,pepenele galben sunt mai putin indicate regimurilor hiposodate,iar dintre produsele cerealiere,cele care au un mare procent de sare sunt painea neagra,painea de secara si biscuitii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu