Venerate de mii de ani,mirodeniile – seminte,fructe,pastai,scoarta sau muguri de plante – au fost pricina de razboi si uneori au fost folosite ca valuta.In afara de insusirea lor de a da gust si savoare celor mai modeste alimente,aroma mirodeniilor stimulaeaza si apetitul.Astazi sunt foarte pretuite pentru proprietatile lor medicinale si culinare si joaca un rol vital in bucataria vegetariana,facand-o sanatoasa si apetisanta.
Chimen
Condiment important in bucataria din estul Europei si in cea austriaca si germana,semintele de chimen se presara pe paine,placinte si fursecuri.Au un gust distinct de anason,dulce,care se potriveste de minune cu preparatele din cartofi,branza,cu morcovii fierti in abur,sau varza.Chimenul este recomandat pentru colici la copii,dar are efect similar si la adulti,usureaza flatulenta si ajuta la digestie.De asemenea,usureaza si durerile menstruale.
Piper Cayenne
Praful iute,de culoare rosie-bruna,da mai degraba culoarea si iutime supelor,tocanelor si preparatelor din curry,decat gust.Se obtine din macinarea unei varietati foarte iuti de ardei iute,Capsicum frutescens si uneori este asociat cu ardeiul iute rosu.Are proprietati stimulante,antiseptice si digestive.Poate imbunatati circulatia sangelui,dar daca este consumat in cantitati mari poate afecta stomacul.O intrebuintare mai putin obisnuita a piperului Cayenne este sa il presaram in pantofi pentru a incalzi picioarele reci.
Seminte de telina
Aceste seminte au o aroma asemanatoare cu telina,dar sunt mult mai aromate.Este bine ca inainte de a folosi sa le mancam sau sa le zdrobim pentru a evita gustul amarui.Semintele de telina se pot folosi aproape in orice fel de mancare in care se foloseste telina si adauga o aroma picanta preparatelor.Sarea cu aroma de telina este un amestec de sare,seminte macinate de telina si alte ierburi.Semintele de telina sunt carminative,usurand atat flatulenta cat si indigestia.
Chili
Ardeiul iute a fost abordat la capitolul legumelor,dar acest condiment foarte intrebuintat este vandut uscat sub forma de pilaf sau fulgi.Este in general mai iute decat ardeiul iute proaspat,in special sub forma de fulgi,deoarece contine atata semintele cat si pulpa.Cel mai bun praf de chili nu contine alte ingrediente,cum ar fi ceapa sau usturoiul.Este un stimulant si un expectorant puternic si de asemenea are reputatia de a fi si afrodisiac.
Scortisoara
Acesta mirodenie calda si reconfortanta este disponibila pe piata macinata sau sub forma de betisoare.Deoarece scortisoara este dificil de macinat,cel mai bine e sa pastram scortisoara,indifferent de forma,in camara.Scortisoara da gust atat preparatelor dulci cat si celor fara zahar. Sub forma de betisoare se foloseste in pilafuri,cuscus,preparate curry si compoturi din fructe uscate,dar trebuie indepartata inainte de servire.Scortisoara macinata adauga o aroma placuta prajiturilor,fursecurilor si fructelor.Este un detoxifiant eficient si curata organismul ,omorand bacteriile si alte microorganisme.
Cuisoare
Muguri ai unui arbore peren din sud-estul Asiei,cuisoarele se folosesc adesea in amestec cu scortisoara pentru a da aroma deserturilor,torturilor si prajiturilor.Sunt des folosite pentru a aromatize siropul de portocale,dar sunt delicioase si cu mere coapte.Uleiul de cuisoare se foloseste de multa vreme ca tratament pentru durerile de dinti,iar proprietatile sale de antiseptic si anestezic il recomanda pentru usurarea altor dureri.
Coriandrul
Alaturi de chimen,coriandrul macinat este un ingredient de baza in pilaful de curry Indian si garam masala.In nordul Europei,semintele ivorii sunt folosite la muraturi.Au un gust dulce,reavan,de portocala afumata,care este mult mai pronuntat decat cel al frunzelor proaspete.Coriandrul se foloseste ca digestiv de mii de ani,usureaza digestia,diareea si greata.Are de asemenea proprietati bactericide.
Ghimbir
Acest condiment este probabil unul din cele mai vechi si populare ierburi medicinale.Radacina proaspata,picanta si parfumata se potriveste atat preparatelor dulci cat si celor fara zahra dand o aroma picanta dar proaspata marinatelor,soteurilor,supelor,preparatelor din curry,cereale sau legumelor proaspete.Da o aroma calda fructelor fierte,produselor de patisserie si torturilor.Ghimbirul macinat este o alegere frecventa pentru a da aroma torturilor,prajiturilor sau altor preparate,dar este foarte buna si radacina proaspata de ghimbir data prin razatoare.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Proprietatile curative ale ghimbirului sunt cunoscute de secole.Studii recente arata ca el previne greata,fiind mult mai eficient in tratamentul durerilor si bolilor gastrointestinale si poate chiar trata anumite tipuri de cancer.
Lamaita
Tulpina lunga si fibroasa are un parfum si aromata puternica de citrice atunci cand este taiata.Este un ingredient familiar in bucataria din sud-estul Asiei,mai ales cea tailandeza unde se foloseste in preparatele curry cu nuca de cocos.Daca nu gasiti lamaita,coaja de lamiae este o alternative acceptabila dar ii lipseste parfumul specific tulpinii proaspete.Pentru a folosi tulpina se indeparteaza invelisul extern dur si lemons,apoi se taie in bucati de 5cm si se taie rondele sau se zdrobeste in piua.
Mustar
Exista cateva tipuri de seminte de mustar:albe,brune si negre,acestea din urma fiind cele mai picante.Parfumul si aroma se simte atunci cand semintele sunt zdrobite sau amestecate cu un lichid.Daca inainte de a le folosi sunt prajite in putin ulei,acestea se intensifica.Deoarece intensitatea gustului semintelor se diminueaza la gatit este bine sa le adaugam diverselor mancaruri catre sfarsitul prepararii lor sau chiar inainte de servire.
Ca multe alte condimente iuti,semintele de mustar se folosesc ca stimulant,pentru a curate organismul de toxine si a tine la distanta racelile si gripa.
Nucusoara
Atunci cand sunt murate semintele de nucusoara sunt inconjurate de o membrane dantelata,care uscata se foloseste ca mirodenie ca si nucusoara.Ambele au un gust asemanator,cald si dulce,iar aroma lor insufleteste sosurile albe,preparatele din branza si legumele,precum si torturile,sarlotele din vanilie si prajiturile.Nucusoara proaspata rasa este net superioara celei macinate din comert care-si pierde din aroma si parfum odata cu trecerea timpului.Desi poate actiona ca hallucinogen consumata in exces,in cantitati mici in diverse preparate,imbunatateste digestia si stimuleaza apetitul.
Piper
Fara indoiala,cel mai vechi si mai folosit condiment,piperul era la fel de pretios ca aurul in Europa medievala.Se foloseste pentru a da gust mancarurilor,nu atat pentru aroma sa,cat si pentru faptul ca protejeaza aroma altor ingrediente.Este un stimulant digestiv,dar si decongestionant si antioxidant.
Piper negru
Sunt boabele uscate ale piperului verde sin u sunt foarte iuti.Sunt mai bune proaspat macinate,deoarece isi pierd repede aroma.
Piperul alb
Nu are gustul la fel de puternic ca piperul negru si se foloseste mai ales in sosurile albe si alte preparate pentru a evita culoarea a piperului negru.
Piperul verde
Boabele necoapte de piper au o aroma mai delicate decat cele negre sau albe si pot fi uscate si conservate in saramura.Se folosesc uneori la prepararea unui sos condimentat de piper.
Piper roz
Aceste boabe roz nu sunt de fapt boabe de piper,ci fructele procesate ale unui tip de iedera otravitoare si trebuie folosite in cantitati mici deoarece sunt toxice.
Paprika
Paprika este o ruda mai putin iute a piperului Cayenne si poate fi folosita mai lejer deoarece da savoare si un gust picant mancarurilor.Ca si piperul Cayaenne,este un stimulant digestive si are proprietati antiseptice.Imbunatateste circulatia sangelui,dar consumata in exces poate afecta stomacul.
Sofranul
Cel mai scump condiment din lume se prepara din pistilul uscat al plantei Crocus sativus.Doar o cantitate minuscule este necesara pentru a da culoare si o delicata aroma dulce-amaruie orezului,supelor,tocanelor si budincilor cu lapte.Sofranul are proprietatea de a calma si echilibra organismul si se crede ca e si aphrodisiac.
Vanilia
Pastaile subtiri de culoarea ciocolatei au un parfum exotic si o aroma delicioasa,catifelata.Se pot folosi de mai multe ori;pur si simplu clatiti pastaia,apoi o uscati si o tineti intr-un borcan inchis.Cumparati extract sau esenta naturala de vanilie care se prepara prin infuzie in alcool:aroma artificiala de vanilie nu este nici pe departe asa de buna.Vanilia este consistenta drept aphrodisiac si tonic al creierului.
Sarea
Organismul are nevoie de cantitati mici de sare ,dar este foarte usor sa consumam prea multa,deoarece sarea se foloseste in toate alimentele procesate.O cantiatate prea mare de sare duce la cresterea tensiunii arteriale,retinerea apei si cresterea riscului bolilor de inima.Folosia in cantitati mici da gust mancarurilor.Folositi sarea grunjoasa sau de mare in locul celei refinate de masa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu