joi, 16 decembrie 2010

Seminte

Pot parea mici si modeste dar semintele sunt adegvate generatoare de nutrienti,pline de vitamine si minerale,ca si de uleiuri si proteine.Pot fi folosite intr-o multitudine de preparate dulci sau fara zahar,fiind foarte sanatoase si dand savoare si o textura crocanta preparatelor din orez si paste,salatelor,soteurilor,supelor si iaurtului.



 Seminte de susan
Aceste seminte mici,albe sau negre,sunt o caracteristica a bucatariei asiatice si din Orientul Mijlociu.In Orientul Mijlociu sunt macinate pentru a prepara tahini,o pasta groasa care e un component de baza in hummus.Din semintele de susan se prepara halvaua,un preparat dulce din Grecia,Israle si Turcia.Cand cumparati seminte de susan cautati-le pe cele care sunt mai plate,caci au fost prelucrate doar mechanic.Cele care au fost procesate in baie chimica sau saramura sunt de obicei mai lucioase.Saramura poate altera gusutul semintelor,la fel ca si procesarea chimica,care le scade valoarea nutritiva.





Semintele de Floarea Soarelui
 Floarea soarelui este un symbol al verii si constituie una din cele mai importante recolte din lume.Florile mari,de un galben auriu,sunt cultivate pentru semintele lor din care se obtine ulei;frunzele sunt folosite la tratarea malariei,iar din tulpini se prepara un ingrasamant.Semintele mici in forma de lacrima,de un verde palid,sunt bogate in vitamina E si au textura usorcrocanta si un gust uleios care prin prajire devine mai apetisant.Puneti seminte de floarea soarelui in salate,pilaf sau cuscus,sau in aluatul de paine,briose sau in mancaruri la cuptor.






Seminte de mac
Acestea sunt semintele macului din care se prepara opiul,dar fara alcaloizii care dau dependenta.Semintele de mac pot fi albastre (descries de obicei ca fiind negre) sau albe.Cele negre se folosesc pentru a orna placintele,painea,dand totodata si o consistenta crocanta placuta.Din semintele negre de mac se pot prepara prajituri delicioase precum si un fel de paine dulce,iar in Germania si tarile din estul Europei se folosesc in produse de patisserie,strudel sit tarte.In India,semintele albe macinate se folosesc la ingrosatul sosurilor,dandu-le un gust delicious.






Seminte de Dovleac

Mai bogate in fier ca oricare alte seminte si o buna sursa de zinc,semintele de dovleac,consumate simple sunt foarte nutritive.Sunt foarte bune prajite usor,amestecate cu putin ulei din seminte prajite de susan sau sos de soia,sau amestecate in salate verzi mixate sau salate de orez.Semintele de dovleac se folosesc la scara larga in bucataria sud-americana unde,prajite si macinate,se adauga in sosuri.






Seminte de in
 Uleiul din seminte de in a fost multa vreme folosit la lustruirea mobilei de lemn.Totusi,semintele aurii sunt o sursa bogata de grasimi polinesaturate,inclusive acid gras si acid linoleic.Semintele de in pot fi adaugate la muslisi alte cereale pentru micul dejun,in aluatul de paine sau presarate peste salate.









Seminte de canepa
 Canepa are o istorie lunga,dar din diverse motive a cazut in uitare.Dar in zilele noastre canepa revine ca aliment.Semintele de canepa sunt mai bune prajite si pot fi folosite in diverse preparate dulci sau fara zahar.








BENEFICII PENTRU SANATATE:
Semintele contin cantitati importante de vitamina E,un antioxidant care intaresete sistemul imunitar si protejeaza celulele impotriva oxidarii.Vitamina E imbunatateste si circulatia sangelui,grabeste vindecarea si cuoagularea, reduce infectiile asociate cu inaintarea in varsta.Numeroase studii arata ca vitamina E lucreaza impreuna cu vitamina C si beta carotene in lupta impotriva anumitor tipuri de cancer si a bolilor de inima si de asemenea incetineste dezvoltarea bolii Alzheimer.
Semintele,in special cele de floarea soarelui,pot reduce nivelul colesterolului din sange deoarece contine cantitati mari de acid linoleic,cunoscut si sub numele de acid gras omega-6.Semintele de floarea soarelui sunt adesea recomandate de cei care practica medicina naturista pentru calitatile lor fortifiante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu