Fructe oleaginoase
Cu exceptia alunelor,fructele oleaginoase cresc in copaci.Calitatea si valabilitatea fructelor proaspete difera de la un anotimp la altul,desi cea mai mare parte sunt vandute uscate sau gata pregatite pentru consum.Fructele fara coaja se pot gasi in mai multe forme:pot fi intregi,oparite,injumatatite,foliate,taiate,macinate sau prajite.
Migdale
Exista doua tipuri de migdale:dulci si amare.Varietatea dulci cele mai bune sunt Jordan,din Spania,plate si subtiri.Migdalele in coaja au un gust foarte bun si le puteti opari chiar dumneavoastra:acoperiti-le cu apa fierbinte,lasati-le cateva minute,apoi scurgeti,iar coaja se poate curate cu usurinta.Migdalele pot fi gasite gata oparite,in felii subtiri sau macinate.Migdalele macinate dau savoare torturilor,tartelor,produselor de patisserie si sosuri.Migdalele amare sunt mult mai mici si se folosesc la obtinerea esentei de migdale si a uleiului.Nu trebuie mancate crude deoarece contine acid prusic.
Castane
Castanele crude nu sunt recomandate,nu numai pentru ca nu sunt bune la gust,dar contin si acid tanic care inhiba absorbtia fierului.Cele mai multe castane se importa din Franta si Spania si sunt foarte bune coapte caci sunt moi si carnoase.Spre deosebire de alte fructe oleaginoase,castanele contin foarte putine grasimi.In afara sezonului castanele pot fi cumparate uscate,in conserva sau sub forma de piure.
Nuci de cocos
Aceastea cresc la tropice.Din pulpa alba si tare se prepara fulgi de cocos,calupuri de smantana de cocos si un lapte gros si cremos.Ingredient popular in bucataria asiatica,Africana si in cea din America de sud,nucile de cocos dau o aroma dulce si delicate deserturilor,preparatelor curry,supelor si mancarurilor la cuptor.Dar este bine a se folosi cu moderatie deoarece au un continut mare de grasimi.
Alune de padure
Cultivate in SUA,Marea Britanie,Turcia,Italia si Spania,alunele pot fi cumparate in coaja,decojite sau macinate.Pot fi consummate crude,dar mai ales prajite sunt foarte gustoase.Date prin razatoare sat tocate se folosesc la prepararea torturilor si deserturilor,dar sunt gustoase si in diverse preparate,adaugate in salate,soteuri sau paste.
Arahide
Arahidele fac parte mai degraba din familia leguminoaselor decat din cea a fructelor oleaginoase si se ingroapa in pamant imediat dup ace au inflorit,de unde sic el de-al doilea nume pe care il au alone de pamant.Ele reprezinta un aliment de baza in multe tari,fiind folosite la scara larga in sud-estul Asiei,in special la prepararea sosurilor satay si in bucataria Africana unde se folosesc la tocane.Sunt bogate in grasimi si ar trebui consummate cu moderatie.
Seminte de pin
Aceste fructe mici de culoarea smantanii sunt fructele pinului de stanca mediteraneana.Au o aroma bogata si parfumata care se intensifica atunci cand sunt prajite.Cumparati doar cantitati mici deoarece din cauza continutului mare de grasimi se pot rancezi repede.
Fistic
Extrem de gustos servit simplu,fisticul are o culoare verde deschis si este invelit intr-o coaja subtire.Fisticul are o aroma minunata si este delicios in tot felul de deserturi si mai ales in inghetata.Este foarte folosit in prajiturile turcesti si arabesti,mai ales in delicioasa nuga turceasca.
Nuci
Nucile se cultiva pe larg in Franta,Italia si California,dar se cultiva si in Orientul mijociu,Marea Britanie si China.Cand sunt culese tinere au un miez alb ca laptele,care poate fi mancat crud,dar adesea se pune la murat.Nucile uscate au o aroma delicioasa.Cele in coaja trebuie sa fie grele pentru marimea lor.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Bogate in complexul de vitamine B,vitamina E,potasiu,magneziu,calciu,fosfor,fier,fructele oleaginoase ofera vegetarienilor o bogatie de nutrienti desi contin si un numar considerabil de calorii.Cele mai multe bogate in grasimi mononesaturate si polisaturate,cu exceptia nucilor de cocos,care au un continut ridicat de grasimi saturate,dar nu si de cholesterol.Numeroase studii scot in evidenta rolul benefic substantial al nucilor pentru sanatate.Acizii grasi din nuci scad nivelul de cholesterol si reduce riscul bolilor de inima cu 50 de procente.Fructele oleaginoase sun tuna din cele mai bogate surse vegetale de vitamina E,un antioxidant asociat cu scaderea riscului bolilor de inima,atacului celebral si anumitor tipuri de cancer.
Prepararea untului din fructe oleaginoase
Cel cumparat din magazine poate contine grasimi hydrogenate si zahar.pentru a evita aditivii va puteti prepara singuri untul folosind o combinatie de arahide,alone si nuci.
1.Puneti in vasul de la robot 1/2 cana de fructe oleaginoase si mixati pana sunt macinate uniform.
2.Adaugati 1-2 linguri ulei de floarea soarelui si mixati pana se obtine o pasta nu prea fina.Se pastreaza intr-un borcan inchis.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu