luni, 13 decembrie 2010

Ouale


Aliment necostisitor si foarte hranitor,ouale de gaina ofera in bucatarie posibilitati nenumarate,fie servite simple sau in diverse mancaruri.Exista mai multe feluri de oua,dar cele mai bune sunt cele ecologice,de la micii producatori.


Oua ecologice
Aceste oua provin de la gaini care sunt hranite fara pesticide,fara hormone sau alti coloranti artificiali.Gainile sunt libere se hranesc pe o suprafata de pamant netratata cu fertilizatori chimici.Este important de stiut ca ouale pot proveni de la gaini crescute in libertate dar pot sa nu fie ecologice.

Marime
Sunt cativa factori care pot influenta marimea oualelor.Pe masura ce gainile imbatranesc ouale gainilor sunt mai mari.In functie de marime ouale se clasifica in foarte mari,mari,medii,mici si foarte mici.Cele mari si mici sunt cele mai frecvente.

Prospetime
Ouale proaspete au anumite caracteristici dar temperature la care sunt pastrate,gradul de umiditate sau modul cum sunt manuite joaca de asemenea un rol important.Un ou de o saptamana tinut in conditii ideale poate fi mai proaspat decat un ou de o zi lasat la temperature camerei.     

BENEFICII PENTRU SANATATE:
Nutritionistii recomanda consumarea a nu mai mult de patru oua pe saptamana.Ouale sunt bogate in vitaminele B,mai ales B12,vitaminele A si D,fier,colina si fosfor iar faptul ca sunt gatite nu le altereaza prea mult continutul nutritiv.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu