Laptele,smantana si iaurtul
Acest grup de ingrediente include laptele,smantana si iaurtul obtinute din lapte de vaca,capra si oaie,precum si alternativele lor vegetariene – laptele si smantana de soia sau alte tipuri de lapte obtinute din cereale sau fructe oleaginoase.Se folosesc intr-o mare varietate de preparate dulci si mancaruri,de la sosuri si supe,la bauturi si deserturi.
Laptele
Aliment complex,laptele este unul din cele mai apreciate alimente.Laptele de vaca este cel mai popular,desi odata cu ingrijorarea crescuta pentru grasimile saturate si colesterol,laptele degresat a castigat teren.Laptele degresat contine jumatate din caloriile laptelui integral si doar o fractiune din grasimi,iar din punct de vedere nutritive este la egalitate deoarece retine vitaminele,calciul si alte minerale.Cumparati lapte ecologic daca puteti,provenit de la vaci care sunt hranite natural sin u sunt tratate cu hormone,antibiotice sau STB (somatotropina bovina),cum se intampla in unele tari pentru a mari productia de lapte de vaca.
Laptele de capra si oaie
Aceste tipuri de lapte sunt o alternativa binevenita pentru cei care au intoleranta la laptele de vaca.Lactoza din lapte de vaca poate provoca indigestii grave si intoleranta la produsele lactate care se manifesta adesea prin exzeme sau congestia sinusurilor.Din punct de vedere nutritive laptele de capra sau de oaie este asemanator cu cel de vaca,dar e mai usor de digerat.Laptele de capra are un gust distinctiv de mosc in timp ce laptele de oaie este mai cremos,cu un gust mai putin distinct.
Smantana grasa
Continutul mare de grasimi din smantana nu o recomanda unui consum zilnic si generos.Totusi,consumata cu discretie,smantana imbogateste supele,sosurile,mancarurile la cuptor si deserturile.Continutul de grasimi din smantana variaza enorm:smantana degresata partial contine cam 12 procente,smantana lichida 18 procente,cea mai consistenta 48 procente ,iar smantana groasa are continutul cel mai ridicat – 55 procente.
Laptele batut
Traditional preparat din zerul care ramane dupa fabricarea untului,astazi el se prepara din lapte degresat amestecat cu substantele care raman dupa ce laptele a fost deshidratat si cultura de acid lactic.
Are un gust cremos,delicat si acrisor si reprezinta un adios distinct la deserturi.Folosit la placinte si paine,laptele batut da o consistenta usor jilava.Este sarac in grasimi,continand doar 0,1 procente.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Laptele este o sursa importanta de calciu si fosfor,amandoua esentiale pentru sanatatea dintilor si oaselor,prevenind osteoporoza.Laptele contine cantitati semnificative de zinc si vitamine B,inclusive vitamina B12,alaturi de cantitati mai mici de vitamina D.Numeroase studii arata ca datorita continutului ridicat de calciu,laptele imbogatit cu vitamina Dpoate ajuta la prevenirea cancerului de colon.Anticorpi aflati in lapte ajuta la intarirea sistemului imunitar si ajuta la problemele gastrointestinale.Laptele degresat poate reduce cantitatea de cholesterol produsa de ficat.
Substitute din soia
Lapte de soia
Este cel mai raspandit indulcitor al laptelui de vaca.Obtinut din boabe de soia pulverizate,este de folos atat sub forma de bautura,cat si la gatit.Din laptele de soia se paote prepara iaurt,smantana si branza.Este asemanator cu laptele de vaca ,dar are o consistenta mai groasa si un gust particular.
Smantana din soia
Pentru obtinerea smantanii din soia se foloseste o proportie mai mare de boabe de soia,ceea ce da o consistenta mai groasa si un gust mai pronuntat.Are o consistenta asemanatoare cu smanatana lichida si poate fi folosita in acelasi mod.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Laptele si smantana din soia sunt o sursa valoroasa de proteine,calciu,fier,magneziu,fosfor si vitamina E.Laptele este sarac in calorii sin u contine cholesterol.Numaroase studii arata ca soia reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer,a bolilor de inima,de rinichi sau osteoporozei.
Iaurtul
Mult laudat pentru proprietatile sale binefacatoare asupra sanatatii,iaurtul si-a castigat reputatia ca fiind unul din cele mai sanatoase alimente.Continutul sau de grasimi poate varia de la 0,5 grame la 100 de grame pentru iaurtul cu un continut foarte scazut de grasimi,la 4 grame la 100 de garme pentru iaurtul din lapte integral.Candcumparam iaurt,sa cautam acele tipuri fermentate cu culture de agenti de initiere bacterieni (de obicei Lactobacillus bulgaricus sau Streptococus thermophilous) care sunt benefice pentru sanatate.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Iaurtul este bogat in calciu,fosfor si vitamine B.Bacteriile din el il fac usor digerabil;poate stimula bacteriile benefice din intestine si elimina pe cele nocive,deci ajuta la digestie si usureaza problemele gastrointestinale.Aplicat extern,protejeaza impotriva candidozelor.Iaurtul are multiple beneficii curative chiar daca nivelul de bacterii benefice variaza.Iaurtul bio mareste rezistenta organismului la otraviri alimentare si gastroenterita si daca e consumat dupa tratament cu antibiotice,restabileste flora intestinala.Iaurtul bio,care contine cultura de acidophilus previn cancerul la colon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu