Soia este extreme de adaptabila si poate fi folosita la fabricarea unui numar mare de produse derivate care sunt folosite in bucatarie: branza de soia,tempeh,proteina vegetala texturata,faina,miso si o varietate de sosuri.Soia este cea mai hranitoare dintre soiurile de fasole.Bogata in proteine valoroase,este unul din putinele alimente de origine vegetala care contine toti cei opt aminoacizi esentiali care nu pot fi sintetizate de organism,dar sunt vitali pentru innoirea celulelor si tesuturilor.
Branza de soia
Cunoscuta sub numele de tofu,branza de soia se prepara in mod asemanator cu branza moale.Boabele de soia sunt fierte,pasate si date prin strecuratoare pentru a face un “lapte” de soia,iar apoi laptele este covasit folosind un coagulant.Cheagul care rezulta este scurs si preset pentru a obtine branza.Exista cateva tipuri de branza de soia din care putem alege.
Crema de fructe si branza de soia
1.Puneti in vasul de la mixer un pachet de branza moale de soia si adaugati fructe moi sau fructe de padure.
2.Mixati pana se obtine un piure moale,apoi indulciti cu putina miere,sirop de artar sau sirop de malt de porumb.
PVT
Proteina vegetala texturata,este un bun indulcitor si de obicei se gaseste sub forma de cubulete sau granule.Obtinute din soia procesata,PVT se preteaza multor feluri de mancare si absorb cu usurinta aromele puternice ale altor ingrediente precum ierburile,condimentele sau zeama de lamiae.Este ieftina si se pastreaza bine in camara.Trebuie inmuiata in apa fierbinte sau zeama de legume si se adauga in mancarurile la cuptor,preparatele cu curry sau la umplutura placintelor.
Frigarui din branza de soia marinata
Branza de soia este destul de fada la gust dar gata sa absoarba aromele altor ingrediente.Cea mai buna e marinata in uleiuri aromatizate cu sos de soia,condimentate si ierburi.
1.Taiati un calup de branza de soia in cubulete de 1 1/2 cm pe care le puneti la marinat pentru cel putin o ora intr-un amestec de ulei de susan,sos de soia,usturoi zdrobit,radacina proaspata de ghimbir data prin razatoare si miere.
2.Insirati cubulete pe frigarui alternandu-le cu bucatele de ceapa,cubulete de dovlecel si ciuperci.Stropiti cu marinata si frigeti la gratar pana capata o culoare aurie.Ocazional intoarceti frigaruile.
Faina de soia
Este o faina fina cu un continut ridicat de proteine si fara gluten.Pentru paine si alte aluaturi se combina adesea cu alte tipuri de faina,adaugand un gust placut.Se poate folosi si la ingrosatul sosurilor.
Sosul de soia
Acest produs derivate din soia are o vechime de mai bine de 2.000 de ani iar reteta sa s-a schimbat prea putin de atunci.Pentru a obtine sos de soia se combina boabe de soia zdrobite cu grau,sare,apa si o drojdie de cultura numita koji,apoi amestecul se lasa la fermentat intre 6 luni si 3 ani.
Exista doua tipuri de baza de sos de soia: unul mai deschis la culoare si altul inchis la culoare.Sosul brun este mai putin fluid si mai sarat.Se foloseste la dressing-uri si supe.Cel negru este mai gros si mai dulce,cu un gust mai plin si se foloseste la marinate,soteuri si sosuri.Incercati sa cumparati sosuri obtinute pe cale naturala deoarece multe din sosurile de soia de pe piata sunt produse chimic pentru a grabi procesul de fermentatie,si pot contine coloranti si potentiatori de aroma.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
In present soia este unul din cele mai sanatoase alimente.Bogata in minerale,mai ales fier si calciu,are un continut scazut de grasimi saturate si nu contine cholesterol.Ajuta la reducerea osteoporozei,a hipertensiunii si a nivelului colesterolului,deci este evident ca ajuta la prevenirea cancerului.Japonezele,care consuma multa soia,au o rata a cancerului de san mai scazuta decat femeile cu o alimentatie tipic occidentala.La fel,japonezii au o rata mai scazuta a cancerului de prostate decat barbatii din occident.Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca soia contine substante asemanatoare cu hormonii,numite fitoestrogeni.
Atentie!
Desi soia si produsele din soia sunt foarte hranitoare,ele pot provoca reactii alergice manifestate prin dureri de cap sau probleme digestive.Nu consumati soia in exces si totodata fierbeti germenii de soia inainte de a-i consuma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu