duminică, 5 decembrie 2010

Orezul


In Asia o masa este incomplete fara orez.Este baza in alimentatie pentru mai mult de jumatate din populatia lumii si aproape fiecare popor isi are repertoriul sau de preparate din orz,de la risotto la pilaf.Mai mult,acest aliment pretios este o buna sursa de vitamine si minerale, ca si un furnizor constant de energie.




Orez cu bobul lung
 Este cel mai raspandit tip de orez si are lungimea de cinci ori mai are decat lungimea.Orezul brun cu bobul lung are invelisul extern indepartat,dar germenul si coaja sunt intacte,ceea ce il face gustos si putin mai tare la mestecat.Orezul alb cu bobul lung nu mai are invelis exterior,nici coaja si nici germenele,ca urmare,este sarac in nutrienti iar cand e preparat are un gust mai fad,este mai usor si mai pufos.








Orez rosu

Acest orez provine din Camargue,Franta si are o textura ferma si o aroma gustoasa.Are bobul neobisnuit de tare si chiar daca trebuie fiert cam o ora,isi pastreaza forma.Fierberea ii intensifica culoarea rosie,ceea ce il face usor de remarcat in salate si umpluturi.







Orezul salbatic

Nu este orez adevarat,ci o iarba cultivate in America de nord.Are boabe foarte lungi si subtiri,de un negru maroniu,este gustos si are o txtura mai dura.Spre deoasebire de majoritatea tipurilor de orez,necesita un timp mai indelungat de fierbere intre 35-60 de minute,depinde de felul cum il preferam mai tare sau mai moale.Orezul salbatic este extrem de hranitor.Contine toti cei opt aminoacizi esentiali,in special lizina.Este o buna sursa de fibre,sarac in calorii sin u contine gluten.Se poate servi ca atare sau in umpluturi,sau amestecat cu alte tipuri de orez in pilafuri sau salate de orez.






Orez basmati

Este un orez subtire cu bobul lung,cultivat la poalele muntilor din Himalaya.Poate fi consumat la un an dupa recoltare,are o textura caracteristicausoara si pufoasa si o aroma parfumata.Basmati inseamna parfumat.
Sunt disponibile ambele varietati de orez basmati,alb si brun.Cel brun contine mai multi nutrienti si este un pic mai gustos decat cel alb.Foarte folosit in bucataria indiana,orezul basmati are proprietatea de a mai tempera iuteala din mancarurile cu curry.







Orezul Valencia

Folosit la preparate traditionale paella spaniole,acest orez cu bobul scurt nu este la fel de ferm ca risotto si trebuie preparat cu grija deoarece se sfarama usor.Cel mai bun mijloc de a prepara paella este de a nu mai amesteca in orez dup ace am pus toate ingredientele in cratita.







Orez Risotto

Pentru a prepara un risotto Italian trebuie sa folosim un tip special de oarez cu bobul scurt si plin.La fiert orezul isi mareste de trei ori volumul,dar orezul risotto isi poate mari volumul de pana la cinci ori iar rezultatul este bob cremos din care poti musca usor.















Metode rapide de a da aroma orezului risotto
☺Cand preparati risotto,inlocuiti un sfert din legume cu vin rosu sau alb.
☺Adaugati o frunza de dafin,suc si coaja rasa de lamiae sau o tulpina de lamaita si cardamom pastai in apa care fierbe.
☺Sofranul da o culoare galbena orezului risotto.Amestecati cateva fire in legume.








Orezul rotund
 Acest orez rotund sis curt este foarte potrivit pentru budincile cu lapte si deserturile din orez.Boabele se umfla si absorb laptele la fierbere astfel incat budinca are o consistenta moale,cremoasa.Se poate prepara si budinca din orez brun.









Orez glutinos

Acest tip de orez are forma rotunda si un gust usor dulce.In ciuda numelui sau,nu contine gluten.La fierbere,din cauza continutului ridicat de amidon,boabele se lipesc dar astfel orezul poate fi mancat mai usor cu betisoarele.Acest tip de orez, care poate fi alb,brun sau violet,este des folosit in multe tari din sud-estul Asiei pentru a prepara o budinca lipicioasa si cremoasa.






Orezul Japonez de Sushi
Asemanatoar cu orezul glutinos,acesta se amesteca cu otet din orez pentru a prepara sushi.Cea mai mare parte a orezului pentru sushi din occident este cultivat in California.






BENEFICII PENTRU SANATATE:
Orezul este o sursa pretioasa de carbohidrati complecsi si fibre.In forma integrala este o buna sursa de vitamina B.Orezul alb este aproape cu totul lipsit de nutrienti pentru ca au fost indepartate taratele si germenii.Amidonul din orez este absorbit incet,mentinand zaharul din sange la un nivel constant,ceea ce face ca orezul sa fie foarte indcat pentru diabetici.Cercetarile arata ca de pe urma orezului pot beneficia si cei cu psoriasis.Ajuta la tratarea bolilor digestive,linisteste sistemul nervos,previne pietrele la rinichi si reduce riscul cancerului de intestine.Totusi,fitatii din orezul brun pot impiedica absorbtia fierului si calciului.








Metode rapide de a da aroma orezului
☺Fierberi orezul cu legume si felii de caise uscate.Sotati o ceapa in putin ulei,adaugati chimion macinat,coriandru si ardei iute proaspat taiat,apoi amestecati in orezul fiert.
☺Adaugati stafide si migdale prajite la orez cu sofran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu