marți, 7 decembrie 2010

Alte cereale


Graul si orezul sunt fara indoiala cele mai raspandite cereale,dar mai sunt si altele precum ovazul,secara,porumbul,orzul,quinoa sau secara alba care nu ar trebui ignorate deoarece dau varietie alimentatiei noastre si sunt pline de nutrienti.Cerealele se gasesc sub mai multe forme,de la cereale integrale la faina si se pot coace,folosit la diverse tipuri de mancaruri,sau la cereale de la micul dejun.



Ovazul
 Disponibil sub forma de fulgi,faina sau tarate,ovazul este energizant si fortifiant.Ca si secara,ovazul este popular in nordul Europei,mai ales in Scotia unde este preparat in diverse mancaruri,prajituri sau clatite.Ovazul integral este neprocesat si plin de nutrienti deoarece are tarate si germeni.Faina de ovaz contine foarte putin gluten si trebuie amestecata cu faina de grau pentru a prepara paine dospita.Taratele din ovaz pot fi amestecate in cereale de la micul dejun sau cu iaurt.




BENEFICII PENTRU SANATATE:
Ovazul este poate mai hranitor din toate cerealele.Cercetarile recente s-au concentrate asupra studierii proprietatii taratelor de ovaz de a reduce colesterolul din sange (uneori rezultatele au fost spectaculoase),in timp ce creste nivelul colesterolului benefic HDL.Pentru rezultate mai bune ar trebui sa consumam tarate de ovaz zilnic,la intervale regulate.
Bogat in fibre,ovazul este un laxative eficient si stimuleaza inhibitorii proteici care inhiba anumite tipuri de cancer.
Contine si vitamina E si unele vitamine B,fier,calciu,magneziu,fosfor si potasiu.




Secara
 Cea mai folosita cereala la fabricarea painii in estul Europei,in Scandinavia si Rusia, din faina de secara se obtine o paine inchisa la culoare,densa si mai uscata care se pastreaza bine.Faina poate fi mai alba sau mai neagra in functie de calitatea germenilor pe care o contine.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Secara este o sursa buna de vitamina E si unele vitamine B,potasiu,calciu,fier,fosfor si potasiu.Are un continut ridicat de fibre si se foloseste in medicina naturista pentru a intari sistemul digestiv.





Porumbul
 Desi cea mai populara este varietatea cu bobul galben,exista si alte varietati cu bobul albastru,rosu,negru sau chiar cu mai multe culori.Prin macinarea porumbului se obtine malaiul.Cel mai des se foloseste la prepararea painii din porumb,o paine traditionala in America de Sud,si a mamaligii(polenta).



Amidon din porumb
Pudra fina si alba este folosita ca agent de ingrosare la soteuri si supe si mancaruri la cuptor.Poate fi folosita si la prajituri.





Hominy (porumb dulce)

Acestea sunt boabe de porumb integral fierte pana se inmoaie,folosite apoi la tocana,supe sau la prajituri si briose.









Crupe
Porumb uscat,macinat brun, este cunoscut sub denumirea de crupe.Se foloseste la clatite sau la alte mancaruri.















Porumb pentru floricele (popcorn)

Porumbul pentru floricele este un soi aparate de porumb,cultivat special pentru floricele.Coaja tare a bobului se desface cand e incalzita la foc.



BENEFICII PENTRU SANATATE:
In medicina traditionala Americana porumbul este considerat un diuretic si un intaritor usor.Se spune ca previne cancerul de colon,san si prostata si reduce riscul bolilor de inima.Se presupune ca e singura cereala care contine vitamina A ca si cateva vitamina B si fier.






Cum se prepara mamaliga

Mamaliga este o alternative excelenta la piureul de cartofi.Se poate condimenta si este foarte buna cu unt si branza ca parmezanul,gorgonzola sau taleggio.Se serveste cu tocana sau cu mancaruri la cuptor.
1.Turnati 4 cani de apa intr-o cratita cu fundul gros si aduceti la fierbere.Luati de pe foc.
2.Treptat turnati 1 ½ cana de malai si amestecati constant cu un tel pentru a nu se forma cocoloase.
3.Puneti din nou pe foc si amestecati cu o lingura de lemn pana cand mamaliga este groasa si incepe sa se desprinda de pe peretii vasului.
4.Potriviti cu sare si mult piper negru,apoi adaugati cu generozitate unt siamestecati bine.Luati de pe foc si daca doriti amestecati cu branza.



Orzul
 Probabil cea mai veche cultivate cereala,orzul este inca un aliment important in viata de zi cu zi popoarelor din estul Europei,din Orientul mijlociu si Asia.Orzul arpacas este tipul cel mai des intalnit de orz.Din orz se obtine si apa de orz,o bautura de moda veche.Orzul integral are bobul intreg,dar fara coaja externa necomestibila.



BENEFICII PENTRU SANATATE:
Orzul integral este mult mai hranitor decat orzul arpacas deoarece contine mai multe fibre,calciu,fosfor,fier,magneziu si vitaminele B.Pe vremuri orzul era folosit ca intaritor al organismului si la crestera fortei fizice.Studii recente arata ca fibrele sale ajuta la prevenirea constipatiei si a altor probleme digestive ,a bolilor de inima,precum si a unor tipuri de cancer.





Apa de orz cu lamaie

INGREDIENTE:
1 cana orz arpacas
7 cani apa
Coaja rasa de la o lamaie
1/4 cana zahar extrafin sucul de la 2 lamai

1.Clatiti orzul,puneti-l intr-o cratita mare si acoperiti cu apa.Aduceti la temperature de fierbere,dati focul la mic si fierbeti 20 minute,luand spuma din cand in cand.Luati cratita de pe foc.
2.Adaugati coaja rasa de lamaie si zaharul,amestecati bine si lasati sa se raceasca.Strecurati si adaugati sucul de lamaie.
3.Gustati apa de orz cu lamaie si mai adaugati zahar daca este necesar.Se serveste rece cu felii de lamaie si cuburi de gheata.




Cereale mai putin cunoscute:Exista alte cateva cereale care merita mentionate,nu doar pentru ca devin din ce in ce mai populare,dar si pentru ca sunt mai hranitoare decat rudele lor mult mai cunoscute.






Amaranth

Aceasta planta,originara din Mexic ese neobisnuita prin faptul ca poate fi consumata atat ca legume cat si ca cereala.Datorita continutului sau bogat de nutrienti este considerate superioara.Boabele micute,colorate palid,au un gust puternic si distinct,piperat.
Faina nu contine gluten si trebuie amestecata cu faina de grau sau alte tipuri de faina care contin gluten si fac aluatul sa dospeasca.

BENEFICII PENTRU SANATATE:
Desi iti poate lua ceva timp sa te obisnuiesti cu gustul,calitatile nutritive ale cerealei merita efortul.Are mai multe proteine decat fasolea si este bogata in aminoacizi,in special lizina.Este de asemenea bogata in fier si calciu.






Kamut

O ruda straveche a graului,Kamut are bobul maroniu lung si subtire si o aroma gustoasa.Poate fi gatit in multe feluri si,ca si graul,cand este macinat in faina,poate fi folosit la fabricarea pastelor,a painii,prajiturilor si produselor de patiserie.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Kamut este mai hranitor decat graul si mai usor de digerat.Desi contine gluten,cei care sufera de boala celiaca pot tolera aceasta cereala daca o consuma cu moderatie.




Fibre miraculoase
Cerealele integrale fac parte din una din putinele grupe de alimente care contin atat fibre solubile cat si insolubile.Primele se gasesc in special in ovaz si secara,in timp ce graul,orezul si porumbul contin fibre insolubile.Amandoua sunt esentiale unei sanatati bune si pot preveni constipatia,ulcerul,colita,cancerul rectal si de colon,bolile de inima,diverticultita si sindromul intestinelor iritabile.Fibrele solubile incetinesc absorbtia energiei din organele interne,ca urmare nu mai exista necesitati bruste de insulina si de aceea sunt importante pentru diabetici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu