sâmbătă, 11 decembrie 2010

Leguminoase


Lintea,mazarea si fasolea aduc in bucatarie diverse arome si texturi.De multa vreme sunt un aliment de baza in Orientul Mijlociu,America de Sud,India si in zona mediteraneeana,dar cu greu puten afla o tara care sa nu  aiba un fel de mancare preferat din leguminoase, de la fasolea coapta Boston din Statele Uunite la dahl,o mancare de linte din India.In Mexic,leguminoasele sunt condimentate,fierte si apoi prajite,in timp ce in China sunt fermentate pentru a prepara soiuri din fasole neagra si galbena.Cu un continut scazut de grasime dar bogate in carbohidrati,vitamine si minerale,leguminoasele sunt si o importanta sursa de proteine pentru vegetarieni,iar daca sunt consummate cu cereale pot cu usurinta suplini proteinele animale.


Lintea si mazarea
Modesta linte este unul din cele mai vechi alimemte.Originara din Asia si nordul Africii,continua sa fie cultivate in aceste regiuni,dar si in alte tari ca Franta sau Italia.De obicei se vinde uscata pentru ca atunci cand este proaspata este tare.Spre deosebire de alte leguminoase lintea nu are nevoie de inmuiere.



Lintea rosie
 De culoare portocalie si despicata in jumatati,lintea rosie,cunoscuta sub denumirea de linte egipteana este una din cele mai populare varietati.Se fierbe doar in 20 de minute si se poate transforma intr-un piure gros.Este ideala pentru ingrosarea supelor si preparatelor la cuptor,iar daca este fiarta cu condimente se prepara un dehl delicios.In Orientul Mijlociu,lintea rosie sau galbena se fierbe cu mai multe mirodenii si legume pentru a prepara niste chiftelute.




Lintea galbena

Mai putin cunoscuta lintea falbena are un gust asemanator cu lintea rosie si se foloseste cam in acelasi mod.












Lintea verde si bruna
 Cunoscuta si sub denumirea de linte continentala,acest soi de linte isi pastreaza forma cand este fiarta.Necesita un timp de fierbere mai indelungat decat lintea despicata,cam 40-45 de minute,si este ideala in salate,preparate la cuptor sau umpluturi.Alternativ,lintea verde si bruna poate fi fiarta si amestecata cu ierburi sau condimente pentru a prepara un pate hranitor.







Mazarea
Mazarea uscata provine de la varietatea cultivate pe camp si nu in gradina,care se mananca proaspata. Spre deoasebire de linte,mazare tanara este moale si trebuie uscata.poate fi gasita in ambele varietati cu bobul intreg sau despicata; cea din urma este mai dulce si se fierbe mai usor.








BENEFICII PENTRU SANATATE:
Lintea si mazrea contin o varietate impresionanta de nutrienti,printer care fier,selenium,acid folic,mangan,zinc,fosfor si unele vitamine B.Foarte sarace in grasimi,dar mai bogate in proteine decat alte leguminoase,lintea si mazarea au un rol important in lupta impotriva bolilor de inima,reducand nivelul colesterolului nociv LDL.Sunt bogate in fibre care mentin buna functionare a intestinelor si colonului.De asemenea fibrele reduc viteza cu care zaharul trece in sange prin furnizarea de energie ,ceea ce ajuta la controlul diabetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu