joi, 2 decembrie 2010

Cereale


Cerealele se cultiva in lumea intreaga de secole.Boabele de cereale,pline de substante valoroase,sunt o sursa importanta de carbohidrati ,proteine,vitamine si minerale.Cele mai populare cereale,precum graul,orezul,ovazul sau porumbelul,se gasesc in forme varietate,de la cereale integrale la faina.Ieftine si tot timpul anului disponibile,cerealele se preteaza unor forme variate de preparare si ar trebui sa constituie o parte importnta a alimentatiei noastre.



Graul

Graul este cea mai raspandita si mai importanta cereala din lume si se cultiva deja cu 7.000 de ani I.Hr.Bobul de grau este format din invelisul exterior,germene si endosperm.Din invelisul exterior se obtin taratele, dar germenele este partea nutritive care creste planta.Graul germinat este un aliment excellent,indicat in prevenirea cancerului.Endospermul,partea din interior a bobului este plin de amidon si proteine si formeaza baza fainii de grau.
 Grau integral
Boabele de grau integral au invelisul exterior indepartat si se pot gasi in magazine naturiste.Boabele de grau trebuie lasate la inmuiat peste noapte apoi fierte in apa cu sare pana devin moi.Daca sunt lasate sa germineze,din boabe ies lastari care sunt un detoxificant puternic,curatand organismul.









Taratele

Taratele se obtin din coaja boabelor si sunt un produs secundar in obtinerea fainii de grau.Sunt foarte bogate in fibre solubile dietetice fiind foarte appreciate ca laxative.Taratele se pot adauga in aluatul de paine,la cerealele de la micul dejun,etc.










Fulgi de grau

Boabele de grau sunt fierte in aburi pentru a se muia,apoi sunt presate pentru a obine fulgii de grau.Cel mai bine fulgii se consuma ca atare sau amestecati cu alti fulgi de cereale,in terci de cereale,ca baza pentru musli sau la diverse prajituri sau tipuri de paine ca adios nutritiv si pentru a da consistenta.










Germeni de grau

Inima nutitiva a boabelor de grau,germenii sunt o sursa bogata de proteine,vitaminele B si E si fier.Se folosesc cam in acelasi mod ca si taratele,dand un gust placut cerealelor de la micul dejun sau terciurilor.
 Graul zdrobit
Se obine prin zdrobirea boabelor de grau,dar retine toti nutrientii boabelor intregi.Poate fi servit ca garnitura sau in salate si pilafuri.









Grisul

Obtinut din grau dur,grisul poate fi preparat cu lapte fierbinte sau poate fi folosit la prajituri,fursecuri sau diverse tipuri de paine pentru a le da o textura mai placuta.










Cuscus

Desi arata ca cerealele,cuscusul este o pasta faimoasa care se obtine din grau zdrobit,fiert in aburi iar apoi uscat.Cuscusul este umezit manual ,trecut printr-o sita,iar apoi fiert in aburi intr-o cuscusiera deasupra unui vas in care fierb legume,pana devine usor pufos.









Fierberea cuscusului
Modul traditional de preparare inseamna pierderea de timp deoarece presupune un timp indelungat de fierbere in aburi.Dar putem gasi in magazine cuscus semipreparat care necesita un timp mult mai scurt de preparare.
1.Puneti cuscusul intr-un vas larg,turnati apa fierbinte cat sa-l acopere si lasati 10 minute sau pana cand apa este absorbita.Afanati boabele,condimentati,adaugati o bucatica de unt si amestecati.
2.Un alt mod de preparare este sa puneti cuscusul intr-un vas captusit cu tifon sis a fierbem in aburi timp de 15 minute pana cand boablele sunt moi si pufoase.










Faina de grau

 Se obtine prin macinarea graului si poate fi in doua feluri,integrala sau alba.Faina macinata este bogata in gluten,o proteina care o face ideala pentru prepararea painii.
















Seitan

Folosit ca substitute al carnii,seitan este preparat din gluten de grau si are o textura ferma.Are un gust neutru care are de castigat cand e vorba de marinate.












BENEFICII PENTRU SANATATE:
Cel mai valoros grau este cel neprocesat si cu bobul intreg.Graul este o sursa excelenta de fibre dietetice ,de vitamine B,E,fier,selenium si zinc.Consumarea unei linguri sau mai multe de tarate pe zi usureaza constipatia.Numeroase studii arata ca fibrele inhiba cancerul de colon si rectal,sunt utile la varice,hemoroizi si obezitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu