joi, 2 decembrie 2010

Alge


Occidentul a descoperit relative recent extraordinara varietatea si remarcabilele proprietati curative ale algelor marine care,de secole,sunt o parte importanta a bucatariei asiatice.Algele se preteaza la multe moduri de preparare,pot fi folosite si drept componenta principala a unui fel de mancare pentru a da consistenta si textura sau pentru a asezona diverse preparate.Unele alge precum wakame,hijiki sau kombu(kelp) pot fi folosite in supe,mancaruri inabusite sau soteuri,iar altele precum agar-agar sau carrageen sunt folosite ca agenti gelifianti in prepararea gelatinelor care se pun in forma,la preparate in aspic sau prajituri cu branza.






Nori

Aceasta alga folositoare are o textura frageda si un gust delicat.Se vinde sub forma unor foi negre-violet care atunci cand sunt coapte sau gatite capata o frumoasa nuanta de verde translucid.Este una din putinele alge care nu necesita inmuiere.Nori poate fi maruntita,intinsa sau uscata pe rame precum hartia.
Odata prajita si frageda,nori se sfarama si se foloseste ca garnitura.








Cum sa prajim nori
Nori poate fi prajita deasupra ochiului de aragaz pana cand devine frageda si poate fi sfaramata intre degete si folosita la supe,salate sau soteuri.Aveti grija cand le tineti deasupra ochiului de aragaz san u le parliti sau sa nu va parliti degetele.
1.Tineti o foaie de nori cu un cleste cam la 5 cm deasupra unui ochi aprins timp de aproximativ un minut,miscand-o circular pana se prajeste uniform si se fragezeste,prinzand o culoare verde stralucitoare.
2.Lasati putin foaia la racit apoi sfaramati-o.






Laver

Inrudita cu nori care creste pe coasta japoneza,laver poate fi gasita pe tarmurile Marii Britanii.Spre deosebire de nori,nu este cultivat.Se prepara sub forma unui piure gros si inchis la culoare care poate fi intins pe paine prajita fierbinte sau amestecat cu faina de ovaz pentru a face o delicatesa galeza,painea laver.De asemenea se foloseste si la sosuri sau umpluturi.Laver are un gust mai pronuntat decat nori si o concentatie mai mare de vitamine si minerale.








Arame

Vanduta sub forma de fasii negre subtiri,arame are un gust delicat,dulceag.Daca nu ati mai mancat alge arame poate fi un inceput bun.Necesita inmuiere inainte de a fi folosita in soteuri sau salate,dar adaugata la preparate gatite inabusite cum ar fi noodles sau supe, poate fi pusa direct in cutie.Arame este folosita pentru a trata bolile feminine si este recomandata in hipertenisune.Este bogata in iod,calciu si fier.












Cum sa pregatim arame
Timpul de inmuirere si preparare depinde de modul in care vom folosi arame.
1.Clatiti algele intr-o strecuratoare sub jet de apa rece apoi puneti-le intr-un vas si acoperitile cu apa rece.Lasati 5 minute,timp in care isi mareste volumul.Scurgeti si puneti-le intr-o tigaie.
2.Adaugati apa si aduceti la temperature de fierbere,dupa care fierbeti la foc mic 20 minute pana devin fragede.





Wakame

Aceasta alga este adesea confundata cu ruda sa kombu deoarece arata asemanator pana cand e inmuiata si isi schimba culoarea din maro intr-un verde stins.Are un gust delicat si este una din algele care se preteaza unor moduri variate de preparate.Inmuiati putin si folositi in salate supe,sau prajiti,maruntiti si folositi drept condiment.Este bogata in calciu si vitaminele B si C.








Dulse

Este o alga rosie cu frunze plate care au o textura gumoasa si aromata condimentata la gatit.Timp de sute de ani dulse a fost populara in America de nord si nordul Europei si a fost comercializata in ambele parti ale Atlanticului.Trebuie tinuta in apa la inmuiat,inainte de a fi adaugata in salate,preparate pe baza de noodles sau legume si supe.Este bogata in potasiu,iod,fosfor,fier si mangan.





Agar-Agar

Echivalentul vegetarian al gelatinei de origine animala,agar-agarul se foloseste ca agend gelificat atat in preparate dulci cat si in cele obisnuite.Are un gust neutru,iar proprietatile sale de gelificare difera in functie de celelalte ingrediente,asa ca s-ar putea sa fie nevoie sa experimentati mai intai daca va hotarati sa-l folositi in locul gelatinei,pentru a obtine rezultate mai bune.Este un laxativ excelent.







Carrageen

Aceasta alga asemanatoare cu feriga cunoscuta sub denumirea de muschi irlandez,poate fi gasita de-a lungul coastelor americane europene ale Atlanticului.
 
 Ca si agar-agar are proprietati gelifiante,dar produce o gelatina mai moale,ceea ce o face utila la prepararea aspicului si a gelatinelor care se pun in forma; ingrosarea supelor si mancarurilor fierte inabusit.Este folosit in tratarea racelilor si a problemelor bronsitelor ca si a celor digestive.



BENEFICII PENTRU SANATATE:
Proprietatile curative ale algelor sunt cunoscute de secole; ele dau stralucire parului si pielii si reduce nivelul colesterolului din corp.Sunt mai ales bogate in antioxidanti si beta caroten.Ele contin cateva din vitaminele B si cantitati semnificative de minerale importante precum calciu,magneziu,potasiu si fier,ca si elemente in cantitati mici precum seleniu ,zinc si iod.
De pe urma continutului bogat de minerale ale algelor marine benecifiaza si sistemul nervos,acesta ajungand la reducerea stresului.intaresc sistemul imunitar si stimuleaza metabolismul,in timp ce iodul previne gusa si asigura buna functionare a tiroidei.Cercetarile arata ca acidul alginic gasit in unele alge,mai ales Kombu,arame,kijiki si wakame,ajuta la eliminarea din intestin a unor metale grele precum cadmiu,plumb,mercur si radiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu