marți, 30 noiembrie 2010

Verdeturi


 Verdeturile sunt mult pretuite de secole deoarece,in afara valorii lor nutritive,ele au si faimoase proprietati curative.In bucatarie,verdeturile reprezinta un adios semnificativ de arome si parfumuri ai au capacitatea de a insufleti sic el mai simplu fel de mancare.Verdeturile proaspete pot fi cu usurinta cultivate acasa,in gradina sau intr-un ghiveci.



Busuiocul

Aceasta planta cu o aroma delicate este foarte folosita in bucataria italiana si taiwaneza.Frunzele se deterioreaza usor,asa ca cel mai bine este sa le folosim intregi sau rupte decat sa le taiem cu un cutit.Are un efect calmant asupra stomacului,usureaza constipatia,greata si crampele si ajuta la digestie.





 
Frunzele de dafin

Aceste frunze lucioase de un verde inchis,se folosesc cel mai bine uscate.Au o aroma pregnanta,condimentata si reprezinta un ingredient esential in bouquet garni (buchet aromat).Studiile arata ca dafinul are un effect de refacere a sistemului digestiv.






Verdeturi uscate
 Desi verdeturile proaspete au aroma cea mai puternica si un aspect imbietor,cele uscate reprezinta o alternaitva bine venita in special in lunile de iarna cand nu putem gasi toate ierburile.
Unele verdeturi ca busuiocul,mararul,menta sau patrunjelul, nu se usuca bine pierzandu-si mare parte din savoare.

Oreganul,cimbrul,maghiranul si dafinul isi pastreaza savoarea uscate fiind,de aceea se folosesc bine in locul celor proaspete.
Verdeturile uscate au o aroma mai concentrate decat cele proaspete asa ca e nevoie de o canitate mai mica.
Cand folosim verdeturi uscate trebuie mai intai sa asteptam sa se rehidrateze si sa se inmoaie.
Verdeturile uscate trebuie sa aiba o culoare proaspata,nu stearsa.Lumina distruge aroma si durata de pastrare,cel mai bine este sa le tinem la loc uscat si racoros,intr-un recipient bine inchis.



Chives (Ciboulette)

Din aceeasi familie ca si ceapa ,planta are un gust mai tenuat si cel mai bine se foloseste ca garnitura ,maruntita peste oua sau mancaruri din cartofi sau adaugata la salate sit arte.Ca si ceapa,are un effect antiseptic si digestiv.












Cilantro (Frunze de Coriandru)

Cu o aroma calda si condimentata,frunzele de coriandru sunt foarte appreciate in preparatele curry indiene si tailandeze,in soteuri si salate.Are frunze asemanatoare cu cele ale patrunjelului ,dar gustul e complet diferit.Adesea se vinde cu tot cu radacina.Radacina are un gust mai pronuntat decat frunzele si poate fi folosita in pastele cu curry.Cilantro este eficient in digestie si greata.Se spune ca actionaeaza si ca tonic al inimii.






Mararul 

Aroma usoara dar distincta a mararului merge foarte bine cu dovlecei,cartofi sau castraveti.Reprezinta un adios binevenit sosurilor de smantana si se poate adauga multor preparate din oua.Da aroma dressing-urilor si marinatelor si e un bun partener al mustarului.Planta cu aspect atractiv,mararul trebuie adaugat preparatelor chiar inainte de servire deoarece aroma sa delicata se diminueaza la gatit.Mararul regleaza stomacul si reduce flatulenta.Este un sopornic usor si,sub forma de carminative,se poate administra sugarilor pentru a calma  colicile si a reduce gazele.





Frunze de Limone Kaffir

Aceste frunze aspectoase de un verde stralucitor se folosesc mai ales in bucataria asiatica,adaugand un parfum si o aroma ispititoare de citrice unei game largi de preparate.Fructul se aseamana cu o limonada noduroasa iar coaja bogata in vitamina C,data pe razatoare,se foloseste la preparatele cu curry taiwaneze si indoneziene.Aceste frunze sunt bune pentru digestie.






Roinita

Din aceasta planta se prepara un ceai inviorator si este buna in orice preparate dulci sau nu,in care se adauga si zeama de lamiae.Are proprietati bactericide,antivirale si antidepresive.Atributele sale de calmat si sedativ sunt utile pentru cei care sufera de pe urma stresului si a epuizarii nervoase.












Maghiranul

Apropiat de oregano,maghiranul are o aroma putin mai dulce.Este indicat in preparatele mediteraneene din legume precum ratatouile sau in preparatele la cuptor,la sosurile de rosii,dar trebuie adaugat in ultimul moment deoarece aroma sa se dilueaza la gatire.Este un bun ingredient in marinate.Maghiranul imbunatateste circulatia si usureaza durerile de stomac.











Menta

Cele mai populare sunt izma si iarba create,dar exista si alte varietati de menta cu aroma distincta precum menta cu frunza rotunda ,pe care merita sa le cautam deoarece se pot prepara infuzii racoritoare.Menta se foloseste pentru a da savoare multor preparate culinare,de la umpluturi la salate de fructe.
Este un ingredient vital in salata din Orientul Mijlociu,tabouleh,iar amestecata cu iaurt se obtine raita,un sos care domoleste iuteala preparatelor din curry.Este un remediu traditional pentru greata si indigestie si este eficienta in stimularea si curatarea organismului.








Oregano
Este o varietate salbatica de maghiran dar are o aroma mai puternica ce merge bine cu mancarurile din tomate.Usureaza problemele digestive.











 
Verdeturi congelate

Este o metoda excelenta de pastrare a verdeturilor mai delicate precum busuiocul,chives,mararul sau patrunjelul.Prin congelare isi pierde aspectul si textura proaspata,dar sunt bune la gatit.Se pot tine pana la trei luni in congelator.




Patrunjelul

Exista doua tipuri de patrunjel:cu frunza neteda si cu frunza create.Au gusturi asemanatoare,dar cel cu frunza neteda este mai bun la gatit.Patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina C,fier si calciu.Mestecand un fir de patrunjel dupa ce am consumat usturoi sau ceapa,neutralizeaza mirosul si improspateaza respiratia.















Rozmarinul

Cu o aroma minunata,rozmarinul se foloseste in mod traditional in mancarurile pe baza de carne,dar cele din legume sau fasole cu bobul mare adauga o aroma afundata.Are efect tonic asupra circulatiei si usureaza durerile de cap si problemele respiratori.








Salvia

Frunzele acestei plante,de la gri-argintiu la violet,au o aroma puternica asa ca o cantitate mica este suficienta.
De obicei se foloseste la mancaruri din carne dar,folosita cu discretie,este delicioasa la fasole,branza,linte si umpluturi.Inainte de a-si gasi rostul in bucatarie,salvia a fost folosita ca planta medicinala,ca tonic pentru stomac,rinichi si ficat.








Cimbrul

Aceasta planta aromatica este buna in mancarurile pe baza de rosii,la legumele fripte sau linte si fasole.Este un ingredient estential in bouquet garni (buchet aromat).Cimbrul ajuta la digestia mancarurilor grase si are puternice proprietati antiseptice.










Tarhonul

Planta populara in bucataria frantuzeasca,tarhonul are o afinitate deosebita cu preparatele pe baza de oua si branza.Varietatea frantuzeasca cu frunze scurte si subtiri are o aroma puternica de anason si este considerata superioara tarhonului rusesc.Are proprietati diuretice si ajuta in digestie.In infuzie,potoleste durerea de gat si da un somn linistitor.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu