Sunt doar cativa ani de cand exotica salata iceberg cu textura crocanta este disponibila pe piata.Astazi salatele se gasesc intr-o varietate de forme,marimi si culori, de la cicoare cu gust amarui la picanta aragula sau lollo rosso cu frunze rosii.Niciodata nu a fost mai usor sa preparam o salata din verdeturi diferite,iar rezultatul este delicios.
Salate
Cultivata de mii de ani,salata a fost pentru prima data apreciata in bucatarie in vremea romanilor.Din punct de vedere nutritional,cel mai bine este sa consumam salata cruda,dar poate fi si fiarta inabusita sau in aburi,sau pusa in supa.Varietatile cu frunze mari pot fi umplute.
Laptuca
Aceasta salata cu frunza moale are un gust modest si este buna la umplutura pentru sandwish-uri.
Salata verde
Cunoscuta din timpul romanilor ,salata verde are frunze lungi si ferme si un gust pregnant.Exista si o varianta mica cu frunze ferme si compacte.
Salata iceberg
Aceasta salata are capatana rotunda si tare de culoare verde deschis si o textura crocanta.Ca si laptucile,are un usor gust amarui sic el mai bine se foloseste ca garniture.Se stie ca e una din varietatile la a caror cultura se folosesc cel mai mult ingrasamintelechimice,asa ca daca aveti posibilitatea cumparati salata ecologica.
Salata rosie create
Aceasta salata aspectuoasa are frunzele de culoare rosie,cu o textura mai moale si un gust usor amarui.In salate combinati-o cu salata verde pentru a contrasta gustative si visual.
Lollo rosso
Frunzele zburlite ale acestei salate sunt verzi la baza si de un rosu inchis pe margini.Forma sa impunatoare sugereaza ca poate fi combinata cu alte soiuri daca vrem sa facem o salata,sau folosita la decorarea platourilor.Lollo biondo este o varianta verde deschis.
Cicoarea
Cunoscuta si sub numele de frisee,cicoarea are frunze ascutite si crete,de un verde inchis pe exterior si de un verde care bate in galben spre centru.Are un gust amarui discret,care poate fi potentat cu un dressing bine legat.
Fetica
Aceasta salata marunta creste intr-un manunchi de frunze mici,rotunde si catifelate,cu un gust delicat.Se serveste simpla sau in amestec cu alte verdeturi.
Verdeturi
In present este disponibila pe piata o mare varietate de verdeturi.
Radicchio
Membra a familiei cicoare,radicchio are frunze compacte,de rosu inchis,iar gustul este amarui picant.Este buna in salate,dar poate fi si coapta sau sotata.
Arugula
Clasificata drept iarba,arugula este un adaos popular la salate sau poate fi servita ca aperitiv cu parmesan ras.Are un gust puternic picant,mai evident la soiul salbatic.Fiarta putin in aburi,arugula are o aroma mai atenuata decat in forma cruda,dar este la fel de buna.
Stevia
Frunzele lungi si ascutite de stevie au o aroma proaspata si pregnant ape care o apreciem cel mai bine daca amestecam stevia cu alte verdeturi cu un gust mai putin pronuntat.Contine acid oxalic,care inhiba absorbtia fierului cand gatim stevia.Stevia este un diuretic eficient.
Nasturelul
Gustul iute al nasturelului completeaza aroma mai delicate a altor verdeturi si cel mai bine se seveste cu portocala proaspata.Nu se pastreaza bine si de aceea este indicat sa-l consumam la cel mult doua zile dup ace l-am cules sau cumparat.Face parte din familia crucifere,deci are proprietati anticancerigene.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Desi toate soiurile de salate sunt aproape 90% apa,ele contin si multe vitamine si minerale,in special acid folic,fier si antioxidanti,vitamina C si beta caroten.Frunzele exterioare,mai inchise la culoare,sunt mai hranitoare decat cele din centru mai deschie la culaore.La fel ca si alte legume cu frunze,salatele contin un antioxidant care protejeaza impotriva riscului aparitiei multor tipuri de cancer.Cel mai bine este sa consumam salatele crude,deoarece atunci sunt cel mai hranitoare.Salata verde are reputatia de a avea un effect sedative,de calmare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu