sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Ciupercile

Datorita gustului lor de pamant reavan,ciupercile dau savoare si consistenta multor tipuri de preparate.Exista mai mult de 2000 de varietati comestibile,dar putine sunt disponibile.Acestea se impart in trei grupe: ciupercile commune de cultura,ca cele din genul champignon;ciupercile salbatice,care acum sunt si ele cultivate,ca shiitake,o varietate japoneza;si cele intr-adevar salbatice care nu sunt cultivate,ca zbarciogul.



Ciuperci cu palaria mica,rotunda sau plata

Varietatea cea mai raspandita de ciuperci cultivate,acestea se gasesc pe piata in stadii diferite de dezvoltare.Cele mai tinere sunt cele mici si albe,cu palaria rotunda si bombata.Au un gust placut si pot fi consummate crude in salate.Cele cu palaria mai mare sunt mai mature,iar cele cu palaria plata sunt cele mai mari si au lamelele deschise si intunecate la culoare.Acestea au aroma cea mai pronuntata si sunt foarte bune fripte,gatite sau unplute.




Ciuperci crimini (Champignons Tinere)

Aceste ciuperci cu palarie maronie arata la fel cu cele de cultura,dar au o aroma mai pronuntata si mai gustoasa.












Ciupercile Portabello (Champignons Mature)

 Asemanatoare cu cipercile de cultura cu palarire plata,ciupercile portabello sunt de fapt ciupercile crimini mai mari.Au o aroma bogata si o textura carnoasa si sunt bune fripte.










Ciuperci de camp

Aceste ciuperci salbatice au o aroma intense si bogata.Sunt ideale fripte sau umplute.










Buretii Galbeni

Aceste ciuperci de culoarea galbenusului au o forma nostima de palarie si un gust parfumat,dar delicat.In sezon se vand proaspete iar in restul anului uscate.Daca le cumparati proaspete,consumati-le cat mai repede si mai bine le stergeti decat sa le spalati, deoarece au pielea poroasa.Sunt bune sotate, coapte sau ca adios la sosuri.









Nicorete vinete

Aceste ciuperci salbatice sunt acum cultivate pe scara large in Anglia,Elvetia si Franta.Au o tulpina groasa violacee,care are in varf o palarie neteda albicioasa.Cand sunt gatite,au o textura densa si carnoasa.








Manatarcile

Aceste ciuperci salbatice,consummate si dupa numele lor italian – porcini – au o aroma lemnoasa si o textura delicate si carnoasa.Manatarcile uscate sunt folosite pentru aroma lor plina si bogata.









 
Zbarciogul


Usor dulci,zbarciogul au o palarie usor de recunoscut, ascutita, de forma unui fagure, iar tulpina este gaurita , ceea ce ii face mai dificili de spalat.Proaspeti sunt scumpi, pentru ca sezonul lor este scurt, dar pot fi cumparati si uscati.













Ciupercile Enoki

Aceste ciuperci japoneze au o palarie micuta si o tulpina lunga si zvelta.Vandute in manunchi,enoki au o usoara aroma de lamiae.Se consuma crude in salate sau sotate.




















Pleurotus

Acum cultivate pe scara larga,aceste ciuperci au o palarie frumoasa in forma de scoica si o tulpina groasa.De obicei au o culoare gri-maronie  deschisa,desi se gasesc si varietati galbene si roz.








CUMPARARE SI PASTRARE:
Cumparati ciupercile care miros si arata proaspat.Evitati-le pe cele decolorate.Se pastreaza pana la 4 zile in frigider intr-o punga de hartie.

BENEFICII PENTRU SANATATE:
Ciupercile nu contin multi nutrienti,dar sunt o sursa buna de vitamine B1 si B2,potasiu,fier si niacina.






Ciupercile uscate
Acestea sunt la indemana si au o aroma intense si bogata.Ciupercile uscate se inmoaie in apa clocotita timp de 20-30 de minute ,in functie de soi si marime,pana devin fragede.Se scurg,se clatesc si se indeparteaza orice urma de pamant.In general ciupercile uscate necesita un timp mai mare de preparare decat cele proaspete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu