vineri, 26 noiembrie 2010

Ceapa,usturoi si prazul


Ceapa si usturoiul sunt doua din cele mai vechi si valoroase remedii cunoscute de om.Amandoua contin alicina,substanta ce stimuleaza mecanismele antioxidante ale organismului,marind nivelul de colesterol benefic HDL si combinand obturarea arterelor.In plus,aceste legume sunt indispensabile in bucatarie.Ne putem bucura de o mare varietate de ceapa,fie cruda,fie cruda,fie gatita,iar impreuna cu usturoiul da savoare unui mare numar de mancaruri.



Ceapa 
 
In fiecare bucatarie din lume intalnim ceapa sub o forma sau alta.Fie ceapa rosie,dulce si zemoasa,cea alba mai iute sau cea verde,usoara si proaspata,savoarea data de ele ofera varietatea placeri gustative.Ceapa mica dulce si ceapa hajme sunt reprezentantii cei mai mici.Cepele hajme sunt bune coapte in coaja deoarece capate o dulceata de caramel.Ceapa galbena este cea mai raspandita si se preteaza unor variate moduri de preparare.

BENEFICII PENTRU SANATATE:
Numeroase studii pun accentul pe proprietatile curative ale cepei.Contine quercetina,un puternic antioxidant care ajuta la prevenirea cancerului de stomac.Se spune ca daca mancam o jumatate de ceapa crud ape zi sangele se subtiaza,scade nivelul de colesterol LDL si creste nivelul celui benefic HDL cu aproximativ 30%.Acesta inseamna ca prin artere colesterolul este transportat si apoi eliminate,ceea ce reduce riscul bolilor de inima si a atacului cerebral.Fie cruda sau gatita,ceapa are proprietati antivirale si bactericide fiind buna la raceala,bronsite,astm si febra fanului.De asemenea ajuta in cazuri de artitra,reumatism si guta.




Usturoiul

De secole acest aliment minune e tinut la mare pret si mult laudat pentru puterile lui medicinale, de la tratarea durerilor de dinti la alungarea demonilor.Cand e intreg sau feliat,aroma usturoiului este mai putin intense,dar zdrobit,elibereaza uleiuri care ii potenteaza gustul.Gatitul la foc mic isi pierde din tarie,desi tot ne afecteaza respiratia.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Usturoiul se afla in fruntea listei de potentiale alimente care previne cancerul a  Institutului American de studii asupra cancerului.Cu proprietati bactericide,antivirale si fungicide,usturoiul este mult mai efficient cand este crud,totusi prepararea termica nu-I inhiba proprietatile aticanceroase,de subtiere a sangelui si de decongestionat.Studiile arata ca un consum de 2-3 catei pe zi reduce cu jumatate probabilitatea unui al doilea atac de cord la pacientii bonlavi de inima.Usturoiul scade nivelul colesterolului din sange,reduce hipertensiunea,intareste sistemul imunitar si actioneaza ca anti-inflamator,creeaza buna dispozitie si are un efect calmant.Ar trebui consumat zilnic.




Prazul

La fel ca ceapa si usturoiul,prazul are o istorie lunga.Creste in zone diferite climatic si se stie ca egiptenii,grecii si romanii antici se bucurau din plin de calitatile lui.Prazul se preteaza unor moduri de preparare diferite si are o aroma subtila si particulara.Este mai putin iute ca ceapa, totusi are proprietati terapeutice.Excelent in supe si preparate la cuptor,poate fi folosit si la placinte sau tarte sau pur si simplu fiert in aburi si servit fierbinte cu sos de smantana,sau usor racit cu sos vinaigrette.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Prazul are aceiasi constituenti activi ca si ceapa dar in cantitati mai mici.Contine si vitaminele C si E,fier,acid folic si potasiu.




Cura de ceapa si usturoi
Ceapa este folosita in tot felul de remedii traditionale.
In trecut se obisnuia sa li se dea noilor nascuti o lingurita de infuzie de ceapa pentru tratarea colicilor :o felie de ceapa se infuzeaza in apa fierbinte cateva minute apoi se lasa la racit.
Usturoiul crud usureaza simptomele toxiinfectiilor alimentare.Omoara bacterii,chiar sip e cele rezistente la antibiotice.Se spune ca usturoiul tine la distanta batranetea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu