joi, 25 noiembrie 2010

Pastai si boabe


Desi cea mai mare parte din aceste legume sunt delicioase preparate proaspete,multe din ele – de exemplu,mazarea,porumbul,bobul sau pastaile – pot fi cumparate si congelalte.Cu valoare nutritive ridicata,ne putem bucura de ele tot timpul anului.Alte tipuri de mazare cum ar fi mangetout,pot fi mancate in pastaie.


Mazarea

Este una din putinele legume care isi pastreaza proprietatile la congelare.Deoarece este congelata la putin timp dup ace a fost culesa,deseori mazarea congelata are o valoare nutritive mai mare decat cea proaspata .Un alt avantaj este acela ca o putem cumpara tot timpul anului.Mazarea in pastai nu tine atat de mult ,iar gustul ei se pierde daca nu o mancam proaspata deoarece zaharurile sale se transforma repede in amidon.Totusi,atunci cand sunt foarte proaspete sunt delicioase si au un gust dulce,delicat.




Bobul

Cand e tanar si proaspat,bobul este o incantare.Pastaile mici pot fi mancate cu totul,taiati-le capetele si apoi in felii.Totusi,in mod normal bobul este scos din pastaie,altfel se intareste.Bobul matur este adesea scos din pastaie dupa fierbere.Poate fi consumat crud sau gatit putin.







Pastaile

Pastaile verzi si subtiri pot fi mancate cu totul.Trebuie sa fie de un verde proaspat si cu o textura crocanta.Se gasesc putin sau se fierb in aburi.Se servesc fierbinti sau racite putin,ca salata calda cu suc proaspat de lamiae sau sos vinaigrette.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Mazarea si pastaile sunt surse importante de proteine si fibre.Sunt bogate in vitamina C,fier,tiamina,acid folic,fosfor si potasiu.





Porumb

Cei mai buni sunt stiuletii de porumb proaspat culesi,inainte ca zaharurile pe care le contin sa se transforme in amidon, altfel aroma lor paleste iar boabele se intaresc.Se indeparteaza invelisul de frunze si se fierb cu totul sau numai boabele desprinse de stulete cu un cutit ascutit.Stiuletii tineri pot fi mancati cruzi sau in soteuri.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Porumbul este bogat in vitamine A,B si Csi fibre.Contine cantitati semnificative de fier,magneziu,fosfor si potasiu.Stiuletii tineri sunt bogati in acid folic,esential pentru intretinerea sistemului imunitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu