miercuri, 24 noiembrie 2010

Legume Fructoase

 Prin modul lor de cultivare si intrebuintare,rosiile,vinetele si ardeii grasi sunt legume,dar botanica le clasifica drept fructe.Facand parte din familia solanaceelor,ele au devenit relativ recent apreciate pentru proprietatile lor curative.


Rosiile
 
Exista zeci de varietati de rosii diferite ca forma,culoare si marime.Rosia prunisoara este perfecta pentru gatit,aromata,cu o pulpa plina,dar trebuie folosita cand e bine coapta.Adesea rosiile din comert sau fara gust deoarece au fost culese prea devreme.Rosiile coapte pe vrej si rosiile cherry sunt dulci si zemoase  si foarte bune in salate si sosuri preparate la rece.Rosiile  mari de bou au gust bun si sunt de asemenea bune pentru salate.Cele uscate la soare ofera o savoare plina sosurilor,supelor si tocanelor.Rosiile obtinute genetic se vand in mai multe tari,dar in conserve,sub forma de pasta de tomate.Cititi eticheta inainte de a cumpara.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Rosiile coapte pe vrej sunt mai bogate in vitamina C decat cele culese cand sunt inca verzi.Sunt de asemenea o buna sursa de vitamina E,beta carotene,magneziu,calciu si fosfor.Rosiile contin licopina,un bioflavonoid care previne anumite tipuri de cancer prin reducerea efectelor nocive ale radicalilor liberi.












Vinetele

Varietatea cu coaja lucioasa violet inchis este cea mai populara desi varietatea care a dat numele legumei era mica,ivorie si in forma de ou (eggplant, egg=ou).Exista si o varietate de un verde ca mazarea folosita in bucataria asiatica si una chinezeasca,de un violet pal.Cunoscuta in Orientul Mijlociu drept “caviarul saracului”,vanata da savoare si consistenta mancarilor condimentate si celor gatite la cuptor cu rosii;sunt delicioase coapte,la gratar sau pasate in sosurile cu usturoi.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Sursa excelenta de vitamina C,vinetele contin si fier,potasiu,calciu si vitamine B in cantitati mai moderate.Contin de asemenea bioflavonoide care previn atacul cerebral si riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer.












Ardei iuti
 
Originari din America,acesti membri ai familiei capsicum sunt in present un ingredient important in multe bucatarii inclusiv cea Indiana,taiwaneza,mexicana,sud-americana si Africana.Exista mai mult de 200 varietati de ardei iuti, de la Anaheim,lungi si ingusti la Habanero,in forma de felinar si incredibil de iuti.Ardeii rosii nu sunt neaparat mai iuti decat cei verzi – dar probabil s-au copt mai mult la soare.Iuteala ardeilor este data de capsicina,un compus care se gaseste in seminte,membranele albe si intr-o masura mai mica in pulpa.In ceea ce priveste de iuteala,ardeii pot fi mai temperati si parfumati sau extreme de iuti.Cei uscati pot fi mai iuti decat cei proaspeti.Ardeii mai mici,cum sunt cei de Chile,contin mai multe seminte si membrane,ceea ce ii face mai iuti decat cei mai mari.Este important sa ne spalam dupa ce am pregatit ardei iuti deoarece ne putem irita pielea si ochii.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Ardeii iuti contin mai multe vitamine C decat portocalele si sunt o sursa buna de beta caroten,acid folic,potasiu si vitamina E. Ei stimuleaza eliberarea endorfinelor,substante chimice  responsabile cu “buna dispozitie” si sunt un puternic decongestionat al cailor respiratorii.Stimuleaza organismul si imbunatatesc circulatia dar,in exces,pot irita stomacului.




Buna dispozitie cu chili
Daca vreti sa va bine dispuneti,presarati putin ardei iute uscat peste mancare.Ardeiul va stimula eliberarea endorfinelor responsabile cu buna dispozitie a organismului.

Maruntiti ardeii cu grija deoarece pot irita pielea si ochii.Cand pregatiti ardei iuti,purtati manusi de menaj.





 Ardeii Grasi

Ca si cei iuti,ardeii grasi fac parte din familia capsicum.Au culori variate,de la verde la portocaliu,galben,rosu si chiar violet.Ardei verzi sunt maturi ,dar nu foarte copti,de aceea se digera mai greu.Au o pulpa proaspata si zemoasa,cu o textura crocanta.Ardeii grasi de alte culori sunt copti pe deplin,au o pulpa mai dulce si se digera mai usor.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Ardeii grasi contin cantitati inseminate de vitamina C,ca si beta carotene ,unele vitamine B,calciu, fosfor  si fier.














Avocado



Desi avocado are un continut ridicat de grasimi,acestea sunt mononesaturate sis cad nivelul colesterolului din sange.Avocodo mai contine cantitati insemnate de vitamina C si E,fier,potasiu si mangan,care mentin starea de sanatate a pielii si parului.
Odata taiat,avocado trebuie stropit cu suc de lamiae pentru a nu se oxida.De obicei se mananca sub forma cruda.Taiat felii sau cubulete este delicios in salate.In Mexic,unde creste din abundenta ,exista nenumarate preparate cu avocado.Cea mai cunoscuta este guacamole,dar avocado este folosit si in supe sau mancaruri fierte la foc mic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu