marți, 23 noiembrie 2010

Brassicacee si legume cu frunze

Acest grup mare de legume se poate lauda cu numeroase proprietati curative.Brasicaceele cuprinde multe legume, de la varza de Savoya, cu frunza create, la mica varza de Bruxelles.Din legumele cu frunze fac parte spanacul,varza de frunze,sfecla mangold.





Brocoli
Aceste legume hranitoare ar trebui sa faca parte din alimentatia fiecaruia dintre noi.Pe piata se gasesc in general doua varietati:una violeta,cu tulpini fine frunzoase si capatana mai mica si calabrese, varietatea mai importanta cu tulpina groasa si buchete inmugurite.Alegeti broccoli cu buchete compacte, viu colorate.Daca buchetele sunt inflorite,tulpina lemnoasa moale si mirosul intepator, inseamna ca planta este trecuta.Inainte de preparare taiati buchetelele de pe tulpina, dar puteti consuma tulpina mica a fiecarui buchetel.
Se serveste crud,in salate sau sosuri.Daca vreti sa gatiti,fierbeti in aburi sau prajiti putin pentru a nu-i distruge nutrientii.Nu lasati mult pe foc,astfel isi pierde culoarea intensa si textura crocanta.
 BENEFICII PENTRU SANATATE:
Brocoli face parte din familia crucifere,eficienta in lupta impotriva cancerului de plamani,colon si de san.In forma cruda,broccoli contine aproape la fel de mult calciu ca si laptele,este bogat in vitaminele C si B,in fier,zinc si potasiu.






Conopida

Buchetele compacte de culoare crem  trebuie sa fie invelite in frunze proaspete verzi.Pentru a pastra nutrientii din conopida e mai bine sa o mancam cruda,usor coapta sau fiarta in aburi.Conopida are o aroma delicata si este delicioasa in sos vinegrette sau amestecata cu rosii si mirodenii.Daca e gatita prea mult are gust sulfuros.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Conopida are multe proprietati aniticanceroase, in special in cazul cancerului de colon si plamani.Contine vitamina C,folat si potasiu si este folosita in medicina naturista ca laxative si la purificarea sangelui.









Varza

Deseori gatita excesiv,cel mai bine este sa consumam varza cruda  sau gatita doar cat sa se moaie putin.Exista mai multe varietati: varza de Savoya,cu frunze pline si crocante si un gust pregnant,este buna ca umplutura;varza tare,alba sau rosie, poate fi taiata marunt si folosita cruda la salate (la fel si varz chinezeasca); bok choy se gateste cel mai bine la foc iute,amestecand continuu,sau cu taitei.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Studii arata ca un consum saptamanal de varza reduce probabilitatea cancerului de colon la barbati cu aproximativ 65% .Consumata cruda sub forma de suc ,varza este intaritoare si are proprietati bactericide si antivirale.Se crede ca varza accelereaza metabolismul estrogenilor la femei,ceea ce reduce riscul aparitiei cancerului de san sau uterin.Este bogata in vitamina C si E,beta carotene,fosfat,potasiu,tiamina si fibre.







Amestec de varza sotat
Sotarea legumelor este o metoda rapida de preparare prin care se retine cea mai mare parte a vitaminelor si mineralelor care s-ar pierde la fiert. A sota inseamna a praji la foc iute,amestecand in continuu.Daca preparam varza in acest fel,ea ramane crocanta si isi pasteza culoarea.
Ingrediente
1 lingura de ulei de arahide sau floarea soarelui
1 catel mare de usturoi,taiat
1 bucata de 2-3 cm radacina proaspata de ghimbir,taiata
5 cani de varza taiata feliute;se foloseste varza alba, de Savoya, cavalo nero sau bok choy
2 lingurite sos de soia
1 lingurita miere lichida
1 lingurita ulei de susan ,incalzit(optional)
1 lingura seminte prajite de susan

1.Incalziti uleiul intr-o cratita larga,apoi prajiti repede usturoiul si ghimbirul,cam 30 secunde.Adaugati varza si mestecati la foc iute 3-5 minute pana se inmoaie,scuturand tigaia din cand in cand.

2.Adaugati sosul de soia,mierea si uleiul de susan si mai lasati pe foc 1 minut.Presarati semintele de susan si serviti.





Varza de Bruxelles

Acestea sunt verzi miniturale care cresc pe o tulpina lunga si ferma.Au un gust puternic de alone.Cele mai bune sunt cele mici cu frunze compacte,evitati-le pe cele prea mari sau care capata o culoare galbenasau maronie.Sunt mai dulci culese dupa primul inghet.Cel mai bine se gatesc usor,fierte in aburi sau sotate pentru a-si pastra culoarea si textura delicate,precum si vitaminele si mineralele.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Varza de Bruxelles contine cantitati inseminate de vitamina C,folat,fier,potasiu si unele vitamine B.
Facand parte din familia legumelor crucifere,ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer.








Legume cu frunze
De multa vreme tot auzim ca e bine sa mancam verdeturi,dar de-abia acum incepem sa intelegem de ce.Cercetarile efectuate pentru a vedea care sunt efectele lor asupra sanatatii,au aratat ca daca introducem regulat in alimentatie verdeturi cu frunze de un verde inchise,ne ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer.



Spanacul

Aceasta planta cu frunze de un verde inchis,este o sursa importanta de antioxidanti care ne apara de cancer.Continut de patru ori mai mult beta caroten decat broccoli.De asemenea ,este bogat in fibre care diminueaza nivelul de colesterol nociv LDL din organism, reducand astfel riscul bolilor de inima si a atacurilor cerebrale.
Spanacul contine fier,dar nu atat de mult pe cat se credea odata.In plus,contine si acid oxalic care inhiba absorbtia de fier si calciu in organism.
Spanacul contine si vitaminele C si B6,calciu,potasiu,folat,tiamina si zinc.Din punct de vedere nutritive,cel mai bine este sa-l mancam crud in salate,dar putem sa-l fierbem putin in baie de aburi sau sa-l adaugam la omlete.








Sfecla mangold

Acesta sfecla are frunze mari si inchise la culoare ,cu nervuri comestibile groase,albe,portocalii sau rosii.Se foloseste la fel ca si spanacul,dar tulpinile pot fi gatite si intr-un mod specific.Sfecla mangold este bogat in vitamine si minerale desi, la fel ca spanacul,contine si acid oxalic.









Sfecla de petiol

Asemanatoare cu sfecla mangold,aceasta varietate de sfecla se cultiva numai pentru frunze,care au o aroma dulce,usoara.Se foloseste la fel ca spanacul.











Varza de frunze
 
Aceasta varza tanara cu frunze de un verde inchis are o aroma plina.Bogata in vitamina C si beta carotene,ea contine si indoli,elemente fitochimice care protejeaza organismul impotriva cancerului ovarian si de san.

















Rolul crucial al elementelor fitochimice
Legumele crucifere precum broccoli,varza,guliile,ridichile,conopida,varza de Bruxelles,napi,varza create,bok choy,mustar frunze,etcsunt bogate in compusi fitochimici  care,potrivit unor studii recente,protejeaza impotriva diverselor tipuri de cancer.Consumul regulat a legumelor crucifere – cel putin de trei ori pe saptamana – injumatateste riscul aparitiei cancerului de plamani,colon,de sani,ovarian,uterian si de prostata.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu