luni, 22 noiembrie 2010

Legume

Legumele ofera unui bucatar o varietate ieftina de posibilitati culinare.Avem optiuni immense,iar cresterea cererii pentru produse ecologice inseamna ca putem gasi pe piata din ce in ce mai multe legume cultivate fara pesticide.Legumele sunt o componenta de baza pentru o alimentatie sanatoasa si au nenumerate beneficii nutritive.Cand sunt proaspat culese ele se afla in deplinatatea proprietatilor lor nutritive.


Radacinoase si tuberculoase
Legume precum morcovii,rutabaga(nap suedez),pastarnacul si cartofii sunt hranitoare si placute la gust,asa ca nu e de mirare ca sunt atat de appreciate iarna.Pulpa lor tare si dulce contine fibre pretioase ,vitamine si minerale,fiind un important furnizor de energie.

Morcovii

Cei mai buni morcovi nu pot fi gasiti doar in timpul iernii.Vara,morcovii subtiri si dulci au adesea capatul verde.Este bine ca acesta sa fie indepartat,astfel morcovul se deshidrateaza si pierde nutrienti.Daca aveti posibilitatea,cumparati morcovi ecologici pentru ca cei obisnuiti pot contine cantitati inseminate de reziduri de pesticide.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Un singur morcov asigura necesarul de vitamina A pentru o zi  si are faima ca reduce cu jumatate riscul aparitiei cancerului de plamani,chiar si la fostii fumatori.
Potrivit uni doctor American,consumarea zilnica a unui morcov ar preveni 20.000 de decese datorate cancerului la plamani in Statele Unite.
Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de antioxidant beta carotene din morcovi.La barbati beta carotenul reduce riscul aparitiei cancarului de prostata.







Sfecla rosie 

De un rosu rubiniu intens,sfecla da o nuanta vibranta si un gust deosebit diverselor feluri de mancare.Poate fi pusa in otet,dar este mult mai buna coapta deoarece isi intensifica aroma dulce.Cruda o putem da prin razatoare si folosi la salate sau pentru a da savoare unei mancari.O putem adauga diverselor tipuri de risotto sau putem prepara supe delicioase.Daca vrem sa o gatim intreaga trebuie sa o spalam bine,avand grija san u vatamam coaja,astfel vom pierde din nutrienti si din culoare.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
De mult timp se stie ca sfecla are proprietati medicinale deosebite si este recomandata ca tonic general.Poate fi folosita in dereglari ale sangelui,inclusive anemie,este un detoxifiant eficient si datorita continutului ridicat de fibre,ajuta la tratarea constipatiei.Sfecla contine calciu,fier si vitaminele A si C – nealterate daca mancam sfecla cruda.








Telina radacina
Aceasta radacina noduloasa cu o aroma particulara este strans inrudita cu telina franceza,ceea ce ii explica aroma – o combinatie de anason,telina frunza si patrunjel.Este de marimea unui nap suedez mai mic,are o pulpa ivorie si este una din putinele radacinoase care trebuie curatate de coaja.Data prin razatoare si consumata cruda in salate ,este usor crocanta.Poate fi si fiarta,coapta sau gatita,sau combinata cu cartofi si pasata cu unt  sau margarina si mustar cu boabe.Se foloseste si in supe si ciorbe.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Ca si telina de frunza,radacina de telina este un diuretic.Contine vitamina C,calciu,fier,potasiu si fibre.




          
















Rutabaga

Este rotunda si are o pulpa de portocaliu stins si un parfum dulce.Curatati-o de coaja groasa apoi gatiti-o la fel ca si celelalte legume.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Rutabaga face parte din familia leguminoaselor crucifere si contine compusi cu proprietati antioxidante si anticancerigene.De asemenea, contine vitamina A si C.









Pastarnacul

Aceasta legume are o aroma dulce si cremoasa si este delicioasa coapta,facuta piure sau fiarta.Cel mai bine este sa cumparam pastarnac dupa primul inghet deoarece frigul transforma amidonul din pastarnac in zahar facandu-l mai dulce.Evitati exemplarele prea mari pentru ca pot fi lemnoase.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Pastarnacul este un detoxificant eficient si se crede ca ajuta impotriva anumitor tipuri de cancer.Contine vitamina C,E fier,acid folic si potasiu.















Napi
 Aceste radacinoase modeste au multe proprietati curative,iar cele mai nutritive sunt exemplarele mici cu varful verde intacte.Pulpa lor crocanta si ivorie,in interiorul unui invelis alb,verde sau cu tenta roz,are o aroma placuta,usor piperata,intensitatea napului consta in marime sau in perioada de recoltare.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Despre aceste legume crucifere se spune ca opresc aparitia anumitor tipuri de cancer,mai ales al celui de rect.Au rol digestiv si mentin activitatea intenstinelor.Varfurile verzi sunt bogate in beta carotene si vitamina C.









Cartofii
Exista mii de varietati de carofi,multe din ele avand moduri specifice de preparare.Cartofii mici ca Pink Fir Apple si Charlotte sau cartofii noi ca Jersey Royals,se consuma cel mai bine fierti in aburi.Au o textura ca de ceara si isi pastreaza forma la gatit,ceea ce ii face ideali pentru salate.Vitaminele si mineralele se gasesc in sau imediat sub coaja,asa ca e mai bines a consumam cartofii fara a-i curate de coaja.Este sufficient daca ii frecam cu o perie cartofii noi si cei speciali de salata.
Cartofi in sine nu ingrasa,ci combinatia lor cu diverse ingrediente precum branza,sau metodele de preparare a lor pot duce la cresterea numarului de calori.Este de preferat sa-I fierbem in aburi nu in apa,sau sa-I coacem in loc sa ii parjim,pentru a nu distruge nutrientii si a pastra un nivel scazut a grasimilor.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Cartofii sunt bogati in carbohidrati si contin proteine si fibre.Sunt o sursa importanta de energie si contin vitaminele B si C,fier si potasiu.







          






Napi porcesti (Topinambur)

Acesti tuberculi mici si nodurosi au un gust dulce,particular.Este destul de incomod sa ii curatam de coaja,dar daca-I curatam cu o perie este suficient.Se folosesc la fel ca si cartofii si sut buni la supe crema.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Napii porcesti contin vitamina C si fibre.











Ridichile

Exista mai multe soiuri de ridichi,unele din ele iuti.Varietatea rotunda,rosie rubinie este cea mai comuna;cele albe mai lungi au un gust mai moderat.Daikon este o varietate de ridichie abla si mult mai lunga,putand ajunge la o greutate de cateva kilograme.Ridichile dau savoare salatelor si preparatelor prajite.Diuretic cunoscut contin si vitamina C.
Hreanul
Aceasta radacina iute si intepatoare nu poate fi mancata ca si celelalte legume.De obicei se da prin razatoare si se amesteca cu smantana sau ulei si otet si se serveste la diverse feluri de mancare .Este eficient in sinuzita deoarece desfunda nasul.








Sugestii Culinare:
Pentru a evita oxidarea radacinoaselor sau a tuberculilor dupa curatare,punetile intr-un bol cu apa acidulate in care ati tunat si o lingura de zeama de lamiae.Nu le lasati prea mult deoarece vitaminele solubile in apa va trece in apa.


Legumele viu colorate
Asigurati-va ca exista multa culaore in alimentatia dumneavoastra.Beta carotenul este unul din carotenoizii gasiti in legumele verzi,galbene,portocalii si rosi(de asemenea si in fructe).Cei mai multi carotenoizi sunt antioxidanti care incetinesc sau previn distrugerea celulelor de catre radicalii liberi.Intaresc sistemul imunitar care ne protejeaza impotriva  infectiilor virale si bacteriene si creste rezistenta organismului la cancer si boli de inima.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu