duminică, 21 noiembrie 2010

Fructe tropicale

Colectia exotica de fructe tropicale cuprinde de la obisnuitele banane sau ananas la mai putin obisnuitele papaya sau fructul pasiunii.Diversitatea de culori,forme si arome ne stimuleaza apetitul in mod garantat.




Ananasul

Aceste fructe cu forma particulara au o pulpa galbena dulce si zemoasa.Spre deosebire de multe alte fructe,ananasul nu se mai coace dupa ce a fost cules,desi daca tinem un fruct usor necopt cateva zile poate sa mai prinda din aciditate.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Ananasul contine o enzima bactericida numita bromelanina,care are proprietati anti-inflamatorii,ajutand bolnavii de artrita.De asemenea,ajuta la digestie.









Papaya

Cunoscut si sub denumirea de paw-paw,acest fruct in forma de para este originar din America de Sud.Cand este copt,coaja verde capata o culoare galbena pistruiata,iar pulpa are o frumoasa culoare roz-portocalie.Semintele comestibile,mici si numeroase,au un gust piperat cand sunt uscate.Indepartati coaja cu un cutit ascutit inainte de a savura pulpa cremoasa si dulce parfumata.Papaya coapta se consuma cel mai bine cruda,pe cand fructul verde necopt poate fi folosit la gatit.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Papaya contine o enzima numita papaina care coace se diminueaza cantitatea de enzima.
Pielea,parul si ungiile,toate beneficieaza de pe urma vitaminei C si a beta carotenului prezente in cantitati generoase in papaya.De asemenea contine si fier,potasiu si calciu.







Mango

Coaja acestor fructe dulci si parfumate poate avea culori variate,de la verde la galben,portocaliu sau rosu.De asemenea si forma lor variaza foarte mult.Un fruct verde arata ca este necopt,dar in Asia fructele necoapte sunt adesea folosite la salate.Fructele coapte trebuie sa cedeze la o presiune usoara,iar pulpa lor trebuie sa fie portocalie si zemoasa.Prepararea acestor fructe poate fi putin incomoda.Se poate servi felii sau piure,sau ca baza pentru inghetate si serbet.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Bogate in vitamina C si beta carotene,fructele de mango sunt cunoscute pentru proprietatea lor de a curate sangele.








Bananele

Veritabile depozite de energie,bananele sunt bogate in nutrienti pretiosi.Din pulpa moale si cremoasa se pot prepara bauturi dulci,se poate pasa si amesteca cu iaurt.De asemenea aceste fructe pot fi gatite sau coapte la gratar.Deoarece provoaca rar reactii alergice, bananele sunt ideale pentru copiii mici.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Bananele sunt bogate in fibre dietetice,vitamine si minerale,mai ales potasiu care esteportant pentru functionarea celulelor,nervilor si muschilor si poate diminua hipertensiunea.Bananele coapte calmeaza stomacul si se crede ca protejeaza peretii stomacului impotriva acidului gastric si ulcerului.Datorita continutului ridicat de amidon,ele sunt o buna sursa de energie;de asemenea sunt eficiente si ca laxative.Bananele sunt bogate in triptofan,un aminoacid care ajuta la somn si creeaza buna-dispozitie.
                                                                        

                                                                                                                                 
                                                                                                                                    (Banane rosii,galbene obisnuite si banane mici cu coaja galbena)









Kiwi,cunoscut si sub denumirea de agris chinezesc,are coaja maronie si pufoasa si o pulpa de un verde aprins,presarata cu mici seminte negre.Este extreme de bogat in vitamina C.
                               
Fructul pasiunii,de un violet inchis,zbarcit si in forma de ou,are o pulpa carnoasa si aurie cu seminte negre comestibile.Taiati in jumatate si scoateti miezul cu o lingurita.Fructul pasiunii este bogat in vitaminele A si C.
                
    



 Sugestii culinare
Pentru a coace un fruct,puneti-l intr-o punga de hartie in care se afla un fruct copt  si tineti-l la temperature camerei sau intr-un loc cald.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu