joi, 2 decembrie 2010

Fenicul,sparanghel,anghinare

Acest grup de legume pretioase,fiecare cu aroma si infatisarea ei specifica,cuprinde varietati de la aristrocaticul sparanghel,la anghirea de forma unui mugure inglorit.




Fenicul

Frniculul este ruda apropiata cu mirodenia care poarta acelasi nume.Bulbii rotunzi si  indesati au o textura similara cu a telinei,iar in varf au tije cu frunze.Are un parfum atenuant de anason,mai pregnant decat e consumat crud.Gatitul ii atenueaza din aroma,dar in schimb ii da o dulceata deliceoasa.Daca il consumati crud,adaugati-l crud,adaugati-l la salata taiat in felii subtiri sau bine maruntit.
De asemenea,feliat sau taiat pene,poate fi fiert in aburi,stropit cu ulei de masline sic opt sau pus pe gratar.Cel mai bun este proaspat si ar trebui consumat cat mai repede.Totusi poate fi tinut la frigider cateva zile.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Feniculul este diuretic si are un effect tonificant si calmant asupra stomacului.Este sarac in calorii,contine beta carotene si acid folic ce reduce riscul de spina bifida la fat.Semintele fenicului sunt bune pentru digestie.





 Sparanghel

La mare prêt inca de pe vremea romanilor,a inceput sa fie cultiva in scopuri comerciale din secolul al XVII-lea.Exista doua varietati principale:sparanghelul alb este cules chiar inainte de a rasari din pamant,si sparanghelul verde care este cules cand are culoarea potrivita datorita contactului cu lumina soarelui.Dureaza 4 ani pentru a obtine o cultura de sparangheli de aceea este mai scump.Inainte de a-l folosi taiati capatul lemons.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Sparanghelul a fost folosit in medicina cu mult timp inainte de a fi consumat ca aliment.Este bogat in vitamina C si are proprietati diuretice si laxative.Contine gluten,un antioxidant care previne formarea cataractei.







Andivele

Aceste legume are frunze lungi,compacte.Exista doua varietati:alba si rosie.Cea rosie are gust mai pronuntat,iar cea alba are frunze mai crocante.Fap ca e crocanta si are gust usor amarui o face sa fie buna mai ales in salate.Atunci cand este gatita ,andiva rosie isi pierde culoarea.Inaintede folosire se indeparteaza frunzele de la suprafata,se spala bine si se taie capatul.Andivele sunt folosite uneori pentru a trata guta si reumatismul.Este un stimulent digestiv si al ficatului si un tonic de primavera.






 Telina tulpina

Ca si sparanghelul,pe vremuri telina de tulpina era folosita in scopuri medicinale.Serviti-o cruda,fiarta in aburi sau inabusita.Frunzele de telina tulpina au un gust picant caracteristic si sunt bune pentru a da aroma legumelor preparate.Saraca in calorii,dar bogata in vitamina C si potasiu,aceasta telina este recunoscuta ca diuretic si sedative.








 Anghilarea

De indata ce sunt gatite,frunzele cu nuante violet ale capetelor de anghinare capata o aroma rafinata.
BENEF PENTRU SANATATE:
Anghinarea este o buna sursa de vitamine A si C,fier,calciu si potasiu.In medicina naturista se foloseste la tratarea hipertensiunii.














PREPARAREA ANGHINAREI
1.Tinand anghinarea de varf taiati tulpina in asa fel incat baza sa fie neteda iar anghinarea sa stea drept.
2.Cu un cutit ascutit sau o foarfeca taiati varfurile frunzelor si indepartai varful ascutit al capului.
3.Fierbeti anghinarea intr-o cratita cu apa clocotita putin sarata,timp de 35-45 minute,pana cand frunzele se desprind usor .Le scurgeti punandu-le cu fundul in sus.
4.Scoateti frunzele din mijloc,apoi cu o lingurita inlaturati miezul necomestibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu