Vitamina | Cele mai bune surse vegetale | Rolul in sanatate | Deficienta | |
A (retinol in alimentele de origine animala,beta caroten in cele de origine vegetala) | Surse animala: lapte,unt,branza,galbenus de ou. Surse vegetale: morcovi,caise,dovleac,ardei gras rosu,brocoli,legume cu frunze, mango si cartofi dulci. | Esentiala pentru vedere,cresterea oaselor, refacerea pielii si tesuturilor; beta carotenul actioneaza ca antioxidant si protejeaza sistemul imunitar. | Se caracterizeaza prin vedere slaba noaptea,piele uscata si rezistenta scazuta la infectii, in special deficiente respiratorii. | |
B1 (tiamina) | Cereala integrale, drojdie, cartofi, fructe oleaginoase, fasole si lapte. | Esenta in producerea energiei, in sistemul nervos, muscular si inima. Ajuta la dezvoltarea capacitatilor mentale. | Se caracterizeaza prin depresie, iritabilitate,deficiente nervoase, pierderea memoriei. Caracteristica alcoolicilor. | |
B2 (riboflavina) | Branza, oua, lapte, iaurt, fulgi de cereale, extract de drojdie, migdale si seminte de dovleac. | Esentiala in producerea energiei, in functionarea vitaminei B6 si a niacinei si in refacerea tesuturilor. | Se caracterizeaza prin lipsa energiei, buze uscate si crapate, amorteala si mancarimi ala ochiilor. | |
Niacina (face parte din complexul de vitamina B ) | Fasole, cartofi,fulgi de cereale,germeni de grau,alune,lapte,branza,oua,mazare, ciuperci,legume cu frunze, smochine si prune uscate. | Esentiala pentru sanatatea sistemului digestiv,piele si circulatie.Ajuta la echilibrul energiei. | Deficienta este rara,dar se caracterizeaza prin lipsa de energie,depresie si piele solzoasa. | |
B6 (piridoxina) | Oua,paine din grau intergal,fulgi de cereale,fructe oleaginoase,banane si legume crucifere precum brocoli,varza sau conopida. | Esentiala in asimilarea proteinelor si grasimilor, in producerea globulelor rosii si in buna functionare a sistemului imunitar. | Deficienta se caracterizeaza prin anemie,dermatita si depresie. | |
B12 (cianocobalamina) | Lapte,oua,fulgi de cereale,branza si extract de drojdie. | Esentiala in producerea globulelor rosii,in mentinerea sanatatii sistemului nervos si in cresterea energiei. | Deficienta se caracterizeaza prin oboseala,risc marit de infectii,anemie. | |
Fosfat (acid folic) | Legume cu frunze,fulgi de cereale,fructe oleaginoase,leguminoase,banane si extract de drojdie. | Esentiala in diviziunea celulara;sta la baza materilalului genetic(ADN) al fiecarei celule.Este necerasa in timpul sarcinii,deoarece protejeaza fatul impotriva anomaliilor tubului neural. | Deficienta se caracterizeaza prin anemie si pierderea apetitului.Este legata de anomaliile neurale la sugari. | |
C (acidul ascorbic) | Citrice,pepene,capsuni,rosii,brocoli,cartofi,ardei grasi si legume verzi. | Esentiala in absorbtia fierului,sanatatea pielii,dintilor si a oaselor.Este un antioxidant care intareste sistemul imunitar si ajuta la combaterea infectiilor. | Deficinenta se caracterizeaza prin cresterea predispozitiei la infectii,oboseala,deficiente ale somnului si depresiei. | |
D (calciferol) | Margarina,uleiuri vegetale,oua,cereale si unt. | Esentiala in formarea oaselor si a dintilor;ajuta la absorbtia calciului si fosforului in organism. | Deficienta se caracterizeaza prin cresterea predispozitiei la infectii,oboseala,deficiente ale somnului si depresie. | |
E (tocoferol) | Seminte,fructe oleaginoase,uleiuri vegetale oua,paine integrala,legume cu frunze,ovaz si cereale. | Esentiala in sanatatea pielii,circulatiei si intretinerea celulelor.Este antioxidant. | Deficienta se caracterizeaza prin cresterea riscului la atac de cord,apoplexie si anumite tipuri de cancer. | |
Calciu | Lapte,branza,iaurt,legume cu frunze,seminte de susan,brocoli,smochine uscate,leguminoase,migdale,spanac si nasturel. | Esential in formarea si intretinerea oaselor si dintilor,functionarea muschiilor si a sistemului nervos. | Deficienta se caracterizeaza prin oase moi si fragile,osteoporoza,fracturi si slabiciune musculara. | |
Fier | Galbenus de ou,fulgi de cereale,legume cu frunze,caise si prune uscate,leguminoase,cereale integrale si branza tofu. | Esential in sanatatea sangelui si a muschilor. | Deficienta se caracterizeaza prin anemie,oboseala si rezistenta scazuta la infectii. | |
Zinc | Alune,branza,cereale integrale,seminte de floarea-soarelui si dovleac,leguminoase,lapte,branza tare. | Esentiala in buna functionare a sistemului imunitar,formarea tesuturilor,cresterea normala,vindecarea ranilor si reproducere. | Deficienta se caracterizeaza prin cresterea si dezvoltare defectuasa,vindecarelenta a ranilor si pierderea gustului si al mirosului. | |
Sodiu | Mare parte din cantitatea de sare pe care o ingeram provine din alimentele procesate precum chipsurile,branza si conservele.Se gaseste,de asemenea ,in stare naturala in multe alimente. | Esential in formarea nervilor,muschilor si in reglarea lichidelor corpului. | Deficienta este rara, dar poate duce la deshidratare,crampe si slabiciune musculara. | |
Potasiu | Banane,lapte,leguminoase,fructe,oleaginoase,seminte,cereale integrale,cartofi,fructe si legume. | Esential in echilibrul apei in organism,tensiune arteriala si transmiterea nervoasa. | Deficienta se caracterizeaza prin slabiciune,sete,oboseala,confuzie mentala si tensiune arteriala crescuta. | |
Magneziu | Fructe oleaginoase,seminte,cereale integrale,leguminoase,branza tofu,smochine,caise uscate si legume verzi. | Esentiala in sanatatea muschilor,oaselor si dintilor,cresterea normala si in sistemul nervos. | Deficienta se caracterizeaza prin letargie,slabiciunea oaselor si muschilor,depresie si iritabilitate. | |
Fosfor | Lapte,branza,iaurt,oua,fructe oleaginoase,seminte,leguminoase si cereale integrale. | Esentiale in sanatatea oaselor si dintilor,producerea energiei si asimilarea nutrientilor,in special a calciului. | Deficienta este rar intalnita. | |
Seleniu | Avocado,linte,lapte,branza,unt,nuci de Brazilia si alge. | Esentiala in protectia impotriva radicalilor liberi si a cancerului.Este antioxidant. | Deficienta se caracterizeaza prin scaderea actiunii antioxidante. | |
Iod | Alge si sare iodata. | Ajuta la formarea hormonilor glandei tiroide. | Deficienta poate duce la un metabolism lenes si la formarea gusei,la apatite,par si pilele uscae. | |
Saruri de clor | Sare de masa si alimente care contin sare de masa. | Regleaza si mentine echilibrul lichidelor in organism. | Deficienta este rar intalnita. | |
Mangan | Seminte oleaginoase,cereale integrale,leguminoase,branza tofu si ceai. | Component esential al diferitelor enzime care ajuta la producerea energiei. | Deficienta nu prezinta simptome specifice. | |
sâmbătă, 13 noiembrie 2010
Vitamine si rolul lor in sanatate!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu