sâmbătă, 13 noiembrie 2010

FRUCTE DE GRADINA

Alimente importante si usor de preparat,cele mai multe fructe pot fid oar spalate si mancate,deoarece nutrientii sunt concentrate sub coaja,este mai bines a nu le curatam.Gatirea fructelor afecteaza vitaminele si mineralele ,asa ca cel mai bine este sa le consumam crude.Fructele sunt o excelenta sursa de energie,bogate in fibre si antioxidanti despre care se spune ca reduce riscul bolilor de inima si al anumitor tipuri de cancer.Cele mai bune fructe sunt cele de sezon,din regiunea in care traim,cultivate prin mijloace naturale.

Fructele de gradina
Aceste fructe au o istorie lung ace se intinde de-a lungul a mii de ani.Din acest grup fac parte multe fructe foarte apreciate,de la merele crocante si zemoase,pe care le avem tot anul la piersicile dulci si parfumate,un fruct foarte apreciat in timpul verii.

Merele
Exista mii de varietati de mere,desi in magazine gasim doar cateva.Cele mai populare soiuri sunt Empire,Winesap Mclntosh,Granny Smith,Gala,Braebrun,Golden sau Rosu delicious.Bramley Seeding,cu a sa coaja groasa,verde si stralucitoare si pulpa acrisoara,este cel mai popular soi de gatit,perfect pentru copt sau prepararea sosului de mere.
Pentru a pastra cat mai bine vitaminele si mineralele,gatiti la foc mic ,cu foarte putina apa sau chiar deloc.Marea majoritate a insecticidelor folosite la cultivarea merelor se aduna in miez si seminte,asa ca,in afara cazului in care merele sunt cultivate natural ,e mai bines a indepartam aceste portiuni inainte de a gati merele.
CUMPARARE SI PASTRARE:

Cand cumparati mere,alegeti-le pe cele tari si stralucitoare,fara lovituri.Merele ecologice pot fi mai usor vamatate decat cele non-ecologice si pot arata mai modest,dar gustul lor este adesea mult mai bun.Merele mai mici tind sa aiba un gust si o textura mai bune decat cele mai mari.Pastrati merele intr-un loc racoros,ferit de lumina soarelui.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
In medicina naturista sunt foarte apreciate calitatile de curatare si purificare ale sangelui.Merele ajuta la digestie si pot indeparta impuritatile din ficat.Sunt o sursa importanta de vitamina C si fibre,daca le mancam cu tot cu coaja.Desi sarace in calorii,ele contin fructoza,un zahar simplu,care este eliberat incet,pentru a furniza corpului energia necesara si a echilibrului nivelul zaharului din sange.Se spune ca cei care au probleme ale pielii si artrita pot trage foloase daca mananca mere regulat.

Un mar pe zi
Numeroase studii au aratat ca daca mancam regulat mere se reduce nivelul daunatorului cholesterol LDL din sange.In Franta,unui grup de 30 de femei si barbati de varsta mijlocie, i s-a cerut sa adauge zilnic in alimentatie 2-3 mere timp de o luna.La sfarsitul lunii, 80% dintre ei prezentau un nivel mai scazut al colesterolului si la jumatate din grup scaderea a fost mai mare de 10% .In plus ,nivelul de cholesterol benefic HDL a crescut.Se presupune ca pectina,o fibra solubila aflata mai ales in mere,este igredientul magic.



Caise

Cele mai bune caise sunt cele zemoase ,cu o culoare aurie.Sunt delicioase coapte sau folosite crude in salate.

CUMPARARE SI PASTRARE:
Cea mai buna caisa este cea bine coapta.Cele coapte insufficient sunt tari si lipsite de gust si dulceata.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Foarte bogate in beta carotene,minerale si vitamina A,caisele sunt o importanta sursa de fier.

















Ciresele si Visinele
Unele soiuri,cum este popularul Bing,se consuma cel mai bine crude,altele,ca Morello,sunt mai bune gatite.
CUMPARARE SI PASTRARE:
Alegeti fructele tari si lucioase care au codite verzi si proaspete.Inlaturati-le pe cele moi sau care au coaja coapta.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Ciresele si visenele stimuleaza si curate organismului,indepartand toxinele din rinichi.Sunt un remediu pentru guta si arterita.Contin de asemenea fier,potasiu,vitaminele C si B,precum si beta carotene.





Piersicile
Aceste fructe de vara sunt foarte appreciate pentru parfum si sucul lor delicios.Pot avea culori de la auriu  la rosu intens,iar pulpa poate fi portocalie sau alba.
CUMPARARE SI PASTRARE:
Evitati fructele prea moi.Piersicile si nectarinele sunt foarte perisabile si se pot vamata usor,asa ca e mai bine sale cumparati cand sunt aproape coapte.Daca le puneti intr-o punga de hartie maro impreuna cu o piersica coapta,ele se coc rapid.pastrati piersicile si nectarinlele coapte in frigider,dar consumati-le la temperature camerei.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Cea mai mare parte din cantitatea de vitamina C se afla sub coaja delicata ,deci e mai bine sa le mancam cu tot cu coaja.Piersicile sunt o sursa importanta de antioxidant,beta carotene,care reduce riscul bolilor de inima si al aparitiei unor tipuri de cancer.





Perele
Fructe populare de mii de ani,perele au fost intens cultivate de greci si romani.Se coc la sfarsitul verii,inceputul toamnei.Cele mai apropiate soiuri sunt Conference,cu o coaja verde si maronie;Wiliams,cu o coaja subtire si galbena si pulpa moale si dulce.Perele se pot folosi atat in preparatele dulci cat si in cele care nu sunt dulci:sunt excelente in salate,dar pot fi si coapte,fierte in sirop si folosite la placinte.Nu provoaca reactii alergice,iar daca sunt fierte si pasate pot fi date copiilor abia intarcati.
CUMPARARE SI PASTRARE:
Alegeti fructele tari,pline,aproape coapte.Ele se coc intr-o zi sau doua,iar apoi se trec repede devenind fainoase si moi.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
In ciuda continutului mare de apa,perele contin cantitati semnificative de vitamina C,fibre si potasiu.In medicina naturista ele se folosesc ca diuretic si laxative.Bogate in pectina si fibre solubile,ele ajuta de asemenea la scaderea nivelului colesterolului daunator din organism.Consumarea regulate a perelor are drept rezultat un ten luminos si sanatos si un par stralucitor.




Prunele
Avand culori de la galben la violet intens prunele se gasesc intr-o mare varietate,desi doar cateva soiuri sunt disponibile in magazine.Ele pot fi dulci si zemoase sau acrisoare.Acestea din urma sunt foarte bune pentru placinte si prajituri sau pentru prepararea unei peltele delicioase.
CUMPARARE SI PASTRARE:
Prunele nu trebuie sa fie prea moi,trebuie sa aiba o coaja stralucitoare si catifelata precum petalele unei flori.Prunele coapte se pastreaza  in frigider.Cele care nu sunt coapte sufficient pot fi pastrate la temperatura camerei timp de cateva zile pana se coc.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Prunele ajuta la combaterea constipatiei si se crede ca stimuleaza sistemul nervos.




Gutuile
Parfumate,avand o coaja subtire,galbena sau verde,aceste fructe cu forma de mar sau para,sunt perfecte pentru gatit.Avand un continut ridicat de pectina;in Franta si Spania se prepara din gutui o pasta care se serveste cu anumite tipuri de branza moale.

CUMPARARE SI PASTRARE:
Alegeti fructe usor coapte.Gutuile se pot pastra bine si pot fi tinute intr-un bol in bucatarie sau camera de zi pentru a parfuma incaperea.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Gutuile sunt bogate in pectina si fibre solubile.Ajuta in tratarea deranjamentelor stomacului si domolesc greata.




Fructele uscate

Sursa importanta de energie,fructele uscate sunt mai bogate in calorii decat cele proaspete sip line de vitamine si minerale.Procesul de uscare creste nivelul de vitamina C,beta carotene,potasiu si fier.Caisele si prunele sunt cele mai appreciate,dar si feliutele de mere uscate,ciresele si piersicile.Sulful,folosit la pastrarea fructelor uscate,este mai bines a fie evitat,in special de cei care sufera de asm.Cautati deci fructe netratate cu sulf.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu