sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Citricele


Zemoase si stralucitor colorate,citrice precum portocalele,grapefruit,lamiae sau limonele sunt foarte appreciate pentru sucul lor dulce – acrisor bogat in vitamina c. Sunt nepretuite in bucatarie deoarece dau savoare multor preparate de la supe si sosuri la deserturi si placinte.Daca aveti posibilitatea,cumparati fructe ecologice si mancati-le intr-un rastimp de o saptamana sau doua


Portocalele

Cel mai bine este sa le mancam imediat  ce le-am cojit,altfel incep sa piarda vitamina c.Cele mai dulci sunt in general portocalele care au coaja subtire.Cele mai populare soiuri sunt: Navel (numit astfel dupa capatul flori in forma de ombilic),care nu contine samburi si este ideal pentru feliat; Jaffa si Valencia, zemoase si dulci;Sevilla, un soi acrisor bun pentru preparat marmelada.
Aceasta coaja subtire contine uleiuri aromatice care dau un parfum deosebit preparatelor dulci sau obisnuite.








Grapefruit

Pulpa acestui fruct poate avea culori de la roz intens la rosu rubiniu sau alb; varietatile roz si rosu sunt mai dulci.De asemenea si fructele sunt mai grele.Servite feliate,taiate in jumatati sau sub forma de suc, aceste fructe reprezinta un mod reconfortant de a incepe o zi.Ele dau o nota proaspata salatelor sau ofera un contrast agreabil la mancarurile incarcate.Gatitul le inmoaie gustul acrisor dar aveti grija san u le tineti mult pe foc pentru a nu distruge nutrientii.Un pahar de suc de grapefruit inainte de culcare ajuta la somn.




Lamaile

Atat sucul cat si coaja acestor fructe mult apreciate pot fi folosite pentru a inviora dressing-urile salatelor,legumelor,marinatelor,sucurilor sau fursecurilor.Sucul de lamiae este bun pentru a preveni oxidarea anumitor fructe si legume proaspat taiate.Lamaile trebuie sa fie tari si grele,de un galben intens,fara pete verzi ,astfel inseamna ca nu sunt coapte sufficient.O coaja subtire si mai moale e semn ca pulpa este zemoasa.O felie de lamiae in apa fierbinte curata si invioreaza intregul organism.Daca adaugam si o lingura de miere,obtinem un vechi si sigur remediu care atenueaza raceala si gripa.









CUMPARARE SI PASTRARE:
Cauati fructele mai mari,tari si grele,care au coaja neteda deoarece acestea arata ca pulpa este zemoasa.Fructele lovite,cu pete maronii sau vezi(galbene in cazul limonadelor),moi,ar trebui evitate,ca si exemplarele uscate si zbarcite.Citricele pot fi pastrate la temperature camerei timp de cateva zile,dar daca vrem sa le pastram un timp mai indelungat cel mai bine e sa le punem in frigider si sa le consumam intr-un interval de 2 saptamani.Majoritatea citricelor sunt ceruite sau date cu un spray cu fungicide,asa ca este indicat sa le spalam bine pentru a indeparta rezidurile.

Virtutile vitaminei C
Citricele sunt faimoase pentru continutul lor bogat in vitamina c,care se gaseste predominant in pulpa.Ca antioxidant,vitamina c ajuta in diverse tipuri de cancer(in special cel al stomacului si esofagului),aparand celeulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi.Acestia ataca AND-ul- materialul genetic al celulelor _ provocand mutatii ale acestora si transformandu-le in celule canceroase.
Sudii efectuate pe mai multe populatii au demonstrat ca o alimentatie bogata in vitamina C reduce in mod semnificativ riscul de deces determinat de una dintre cele mai frecvente cauze: atacul de cord si atacul cerebral.Vitamina c scade nivelul colesterolului nociv LDL.Capacitatea vitaminei c de a sustine sistemul imunitar in lupta impotriva virusilor este dovedita stiintific.Cercetatorii au pareri impartite in ceea ce priveste capacitatea vitaminei c de a  preveni raceala,dar toti sunt de accord ca administrarea acesteia usureaza si scurteaza raceala si gripa.De asemenea ajuta la absorbtia fierului din alimente de catre organism.
Vitamina c este solubila in apa si se distruge la caldura,deci se pierde la gatit.De asemenea ,scade si din fructele taiate cu mai mult timp inainte de a fi consummate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu