Aceste fructe marunte de un rosu aprins ,violet sau negru,sunt cununa verii si a toamnei,desi acum le putem gasi tot anul.In ciuda infatisarii si aromelor lor distincte,fructele de padure pot fi folosite sub diverse forme – pelteaua si placintelele sunt cele mai la indemana.Interesant,ele au aceleasi proprietati curative,fiind folositoare in tratarea bolilor stomacului,in curatirea sangelui, avand astfel rolul in medicina naturista.
Capsunile
Fructele preferate vara,ele nu au nevoie de nicio prezentare.Serviti-le coapte (evitati capsunile cu varf alb sau verde) si crude,simple sau cu putina frisca sau iaurt.Spalati-le chiar inainte de a le servi doar daca este absolute necesar.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Capsunile sunt bogate in complexul de vitamina B si vitamina C.Contin cantitati semnificative de potasiu si curate pielea.
Zmeura
Moale si parfumata, zmeura se serveste cel mai bine simpla – poate doar cu o lingura de iaurt.Cea mai buna este considerate a fi cea cultivate in Scotia.Zmeura este foarte perisabila,trebuie manuita cat mai putin si spalata doar daca este neaparat nevoie. Cel mai bine se consuma cruda,deoarece gatita isi pierde din parfum si din calitatea de vitamina C.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Zmeura este o sursa importanta de vitamina C.Este folositoare in tratarea durerilor menstruale,in curatarea organismului si eliminarea toxinelor.Ceaiul din frunze de zmeur se consuma adesea in ultimele saptamani de sarcina deoarece pregateste uterul pentru nastere.
Zmeura este o sursa importanta de vitamina C.Este folositoare in tratarea durerilor menstruale,in curatarea organismului si eliminarea toxinelor.Ceaiul din frunze de zmeur se consuma adesea in ultimele saptamani de sarcina deoarece pregateste uterul pentru nastere.
Afinele
Avand o culoare intens violeta,afinele sunt foarte populare in Statele Unite.Coapte,ele sunt pline si putin tari,avand o stralucire naturala.Evitati-le pe cele moi,cu aspect mat,iar cand le spalati si uscati manuiti-le cu grija pentru a nu le lovi.Afinile de cultura sunt mai mari decat cele salbatice.Ambele sunt suficient de dulci pentru a le manca crude,dar sunt bune si in placintae si briose ,la prepararea peltelei sau a sosului de affine,servit cu nuci sau legume coapte.Daca nu sunt spalate pot fi pastrate o saptamana in frigidere.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Numeroase studii afirma ca un consum regulat de affine adduce la imbogatirea vederii pe timp de noapte si ajuta la protectia impotriva cataractei si a glaucomului.Sunt eficiente in tratarea tractului urinar si imbunatatesc circulatia defectuasa.
Murele
Priveliste familiara la sfarsitul verii,murele cresc in tufe salbatice.Cele de cultura sunt mai mari si pot fi culese pe o perioada mai lunga.Pline si zemoase,murele au o dulceata diferita, de aceea sunt deseori gatite.Murele se combina perfect cu merele si perele.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
>Murele contin multe fibre si o bogatie de minerale,printre care magneziu ,fier si calciu.Sunt bogate in vitamina C si reprezinta una din cele mai bune surse cu un continut scazut de grasimi de vitamina E.In medicina naturista sunt folosite pentru curatarea sangelui.Mai sunt folosite si pentru a usura durerile de stomac si problemele menstruale.Murele sunt mai ales bogate in bioflavonoizi care actioneaza ca antioxidanti,inhiband dezvoltatrea celulelor canceroase si protejand impotriva distrugerii celulelor de catre acestea.
Agrisele
Fruct preferat in nordul Europei,agrisele sunt relative rare in celelalte parti ale lumii.Sunt de soiuri variate, de la cele tari,verzi si acrisoare la cele moi,dulci si violate.Pielea poate fi moale si matasoasa sau pufoasa si tepoasa.Din agrisele putin necoapte si acre se pot prepara placinte minunate,budinci si peltea.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Bogate in vitamina C,agrisele mai contin beta carotene,potasiu si fibre.
Coacaze negre,albe si rosii
Aceste fructe aspectoase si delicate se vand adesea in buchete pe tulpina.Pentru a le culege de pe tulpina.Pentru a le culege de pe tulpina,treceti dintii unei furculite printre ciorchini,avand grija sa nu vatamam fructele.
Coacazele negre crude sunt mai acre,ceea ce le face ideale pentru placinte.Iar cele albe sunt mai dulci si pot da savoare salatelor de fructe.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Calitatile nutritive ale coacazelor sunt de mult recunoscute.Ele sunt bogate in antioxidanti,vitamina C, E si caroten.Contin de asemenea fibre,calciu,magneziu.In medicina naturista coacazele negre sunt adesea folosite pentru a potoli tulburarile stomacului.
Cura cu merisor
American Medical Research Association a sustinut intr-un studio recent veridicitatea unei vechi credinte potrivit careia merisorul combate cistita si alte infectii ale tractului urinar.Sucul de merisor reduce nivelul bacteriilor nu numai din tractul urinar,dar si din vezica si rinichi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu