sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Masti pentru ten uscat

Tenul uscat este caracteristic persoanelor ce au o piele subtire, fina, fragila, iritabila.Exista ten uscat alipic, lipsit de grasime si ten uscat deshidratat, lipsit de apa. Pielea  deshidratata este brazdata de cele mai multe ori de riduri line, nu are suplete si elasticitate. Foita foarte fina de hartie, eventual de tigara aplicata pe tenul uscat nu are pete de grasime. Apa dura, calcaroasa, apa calda, sapunurile in exces sunt contraindicate. Pentru un asemenea ten, dupa curatire, se aplica masti cu laptisor de matca, miere de albine, smantana, lapte dulce, comprese cu apa de ploaie.Femeile cu un astfel de ten, inainte de pudrare trebuie sa maseze usor pielea cu putina crema.                                                                                                     
   Rezultate foarte bune pentru ingrijirea unui astfel de ten si in general al pielii uscate de pe alte parti ale corpului, se obtin cu ajutorul infuziilor, decocturilor si mastilor pe baza de plante spontane si cultivate.

 Tratamente  cu BANANA:                                                                                                     
Masca din una, doua sau mai multe banane, ajunse la maturitatea fiziologica (bine coapte). Fructele se strivesc cu degetele pana devin o pasta care se intinde bine pe fata. Dupa 30-60 de minute se inlatura si se spala cu apa de ploaie fara a utiliza sapunul. Are actiune tonica, emolienta.

 Tratamente cu CAIS :
Masca din fructul plantei (caise) ajuns la completa maturi­tate fiziologica; se curata de coaja, se scoate samburele si se piseaza pana se obtine o pasta; se amesteca cu smantana si se aplica pe fata. Smantana anuleaza efectul astringent al caisei.

 Tratamente  cu CASTRAVETE :                                                                                                       

1)suc obtinut prin storcatorul de fruc'te sau prin stoarcere in tifon dupa ce castravetii se dau prin masina de tocat carne ; sucul se aplica pe fata cu ajutorul unui tampon de vata, apoi se pun comprese pentru 20 de minute folosind un tifon, sucul de castraveti hidrateaza si catifeleaza pielea.
 2) daca tenul este prea uscat, la 250 ml suc de castraveti se adauga o lingura de ulei de migdale sau, in lipsa acesuia, ulei de masline, floarea soarelui; se agita bine continutul intr-o sticla si se unge tenul; se lasa 30-60 de minute, apoi se spala bine cu o infuzie calduta de musetel.
 3) lapte de castraveti obtinut prin macerarea a 6 felii de castravete proaspat, curatit de coaja, intr-un pahar de 250 ml lapte proaspat de vaca; se foloseste zilnic. Dupa ce se usuca se indeparteaza cu apa de roze. Un alt procedeu consta in combinarea a 100 ml suc castraveti cu 100 ml lapte proaspat de vaca; cu acest amestec se sterge tenul, gatul. Se pot aplica si comprese. Dupa ce se ridica compresa si se usuca pielea, se sterge cu apa de roze folosindu-se un tampon de vata.

 Tratamente  cu CAPSUN:                                                                                                    
Masca din capsuni terciuite si amestecate cu smantana ; amestecul se aplica pe fata'si daca este cazul, pe gat si piept. Dupa 30 de minute se inlatura si se spala cu apa de ploaie. Smantana anuleaza efectul astringent al capsunilor.

 Tratamente cu CIRES:                                                                                                               
 Masca din fructe zdrobite. Reda elasticitatea pielii.

Tratamente cu COADA SORICELULUI:                                                                                
Infuzie dintr-o lingura de flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara; se foloseste sub forma de comprese pe fata. Actiunea sa antiinflamatoare este benefica pielii.

 Tratamente  cu GALBENELE:                                                                                                
Infuzie din o lingura flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se foloseste sub forma de comprese pe fata. Are actiune antiinflamatoare.

Tratamente  cu GUTUI:                                                                                                         
Macerat din una-doua lingurite seminte la o cana (250 ml) cu apa rece ; se lasa trei ore ; se strecoara ; se aplica comprese locale. Actioneaza benefic asupra pielii uscate si iritate, vindeca crapaturile sanilor.

 Tratamente naturiste cu LAMAI:
Masca cu suc obtinut prin stoarcerea a una-doua lamai, amestecat cu galbenus de ou si eventual o lingurita de miere. Compozitia obtinuta se aplica pe ten timp de 15 minute. 

Tratamente naturiste cu SALATA:                                                                                                        
 1) cataplasme cu frunze oparite pe ten,pe gat.                                                                                        
 2) infuzie din 100 g planta peste care se toarna 500 ml apa clocotita , se lasa acoperita 30 de minute , se strecoara , se amesteca cu putina miere de albine , se inmoaie un tampon de vata in aceasta solutie si se sterge tenul, dupa care cu aceeasi solutie se aplica o compresa timp de 15-20 de minute folosindu-se o bucata de tifon .                                                                                         
 3) suc obtinut prin zdrobirea tulpinilor si frunzelor in piulita, apoi storcandu-le ; sucul se aplica pe fata, dupa spalarea cu apa de ploaie fara a folosi sapunul. Toate procedeele sunt favorabile tenurilor uscate si congestionate, le asigura albirea si luminozitatea cu mentinerea prospetimii.
spala apoi cu apa de ploaie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu