sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Struguri,pepeni,curmale si smochine

Aceste fructe sunt printer cele mai vechi cultivate,asa ca si-au facut un loc in istorie.Se gasesc intr-o varietate imensa de forme,culori si marimi ,pot fi si uscate.Bogate in nutrienti,aceste fructe au si un continut ridivat de fibre solubile.

Strugurii

Exista o mare varietate de struguri,fiecare cu aroma si caracterul sau specific.Cele mai multe sunt cultivate pentru vin. Strugurii de consum au o aciditate mai scazuta si o piele mai subtire decat a strugurilor de vin.Strugurii fara seminte pot fi mancati mai usor si contin mai putin tannin decat cei cu seminte.Strugurii pot avea culori de la violet inchis pana la rosu pal,de la verde stralucitor la alb.Cei mai fini struguri de consum sunt cei Muscat,care au o minunata aroma parfumata.Strugurii pot fi serviti cu branza,in salate sau ca topping la placinte.Inainte de preparare,decojiti boabele punandu-le in apa fierbinte pentru cateva secunde,apoi indepartati pielea cu ajutorul unui cutitas.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Strugurii contin fier,potasiu si fibre.Sunt detoxifianti puternici,imbunatatesc calitatea pielii,trateaza guta si bolile rinichilor si ficatului.Cercetarile au aratat ca strugurii produc o substanta naturala numita resveratrol,care inhiba formarea tumorilor,iar sucul violet de struguri este mai efficient ca aspirina in reducerea riscului de atac de cord.


Un pahar de vin rosu
Potrivit unui studiu American recent,compusii fenolici din vinul rosu pot intarsia aparitia cancerului.Aceasta noutate a aparut dupa ce s-a descoperit ca vinul,in special cel rosu,poate reduce riscul bolilor de inima.Din punct de vedere nutritiv vinul nu  adduce un aport prea mare,de aceea ar trebui baut cu moderatie,desi poate mari absorbtia fierului daca este consumat la masa.





Pepenii

Pepenii rosii sunt foarte saraci in calorii datorita continutului lor ridicat de apa,cam 90% .Ei contin mai putina vitamina C decat pepenii galbeni parfumati cum sunt cei din soiul Cantaloupe sau Charentais.Evitati sa cumparati pepeni gata taiati,deoarece au pierdut cea mai mare pare din vitamine.
BENEFICII PENTRU SANATATE:
Cand sunt mancati simpli,pepenii sunt usor de digerat si trec repede prin organism.dar cand sunt consumati cu alte alimente mai greu digerabile,ei pot inhiba absorbtia nutrientilor.









Smochinele

Aceste fructe delicioase cu o coaja subtire pot fi maro,vinetii sau verzui-aurii.Crude sunt delicioase dar pot fi si fierte sau coapte.Daca nu sunt prea bine coapte tinetile in frigider pana a doua zi .Smochinele sunt laxative bine cunoscute si o excelenta sursa de calciu.











Curmalele

Ca si smochinele ,curmalele sunt cultivate din timpuri stravechi,probabil chiar cu 50.000 de ani î.Hr.Curmalele proaspete sunt dulci si moi si reprezinta un bun indulcitor natural.Curmalele trebuie sa fie pline si lucioase.Sunt bogate in vitamina Csi sunt o buna sursa de potasiu si fibre solubile.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu